« Film
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
1931. - 2014.

Umro je redatelj Mike Nichols

Slavni merički redatelj njemačkog podrijetla Mike Nichols umro je u 84. godini od posljedica srčanog udara

Legenda koja je osvojila sve moguće nagrade
Legenda koja je osvojila sve moguće nagrade (Wikipedia)
Više o

Mike Nichols

,

umro Mike Nichols

Mike Nichols najpoznatiji je po režiji Oskarom nagrađenog 'Diplomca' Nichols se u povijest kinematografije ubilježio i filmovima 'Zaposlena djevojka', 'Na kraju dana', 'Silkwood', 'Tko se boji Virginie Woolf?', 'Kvaka 22', 'Dan dupina', 'Razglednice iz pakla', 'Žgaravica', 'Krletka', 'Bliski odnosi'.

Uz Oskare, Nichols je za svoj rad osvajao nagrade i na ostalim umjetničkim područjima - bio je jedna od samo 12 zvijezda u povijesti koje su dobile sve četiri velike američke nagrade u industriji zabave - Emmy, Grammy, Oskar i Tony. Za svoj kazališni rad Nichols osvojio devet Tonyja za broadwayske produkcije i smatra se jednim od rijetkih autora koji su se s lakoćom kretali između Broadwaya i Hollywooda.

'U uspješnoj karijeri dužoj od šest desetljeća, Mike je stvorio neka od najznačajnijih djela američkog filma, televizije i kazališta', izjavio je predsjednik ABC Newsa James Goldon u povodu Nicholsove smrti, opisavši ga kao 'istinskog vizionara'.

Mike Nichols rođen u Berlinu 1931. kao Michael Igor Peschowsky, s obitelji 1939. seli u SAD, bježeći pred nacistima. Odrastajući u New Yorku osjećao se kao 'outsider' zbog nedovoljnog poznavanja jezika i neobičnog izgleda, s obzirom da je izgubio kosu zbog cjepiva.

Studirao je psihijatriju, a glumu učio kod L. Strasberga. Velike uspjehe postiže kao kazališni glumac i redatelj, na filmu debitirao 1966. uspješnom ekranizacijom obiteljske drame E. Albeeja 'Tko se boji Virginije Woolf', s Richardom Burtonom i Elizabeth Taylor u glavnim ulogama Već sljedeće godine postiže izniman uspjeh filmom 'Diplomac', ostvarenjem modernističkih elemenata netipičnih za američku visokobudžetnu produkciju.

Vrlo dobar prijam imale su i drama 'Silkwood' (1983.), s Meryl Streep, o pokušaju prikrivanja incidenta u nuklearnoj centrali, komedija 'Zaposlena djevojka' (1988.), koja dočarava duh 80-tih u SAD-u, obilježenih jačanjem potrošačkog društva, te 'Predizborne boje' (1998.), koji spaja dramu i komediju sa suvremenim političkim aluzijama.

Posljednji film koji je Mike Nichols snimio bio je 'Rat Charlieja Wilsona' iz 2007., a trebao je raditi na filmskoj adaptaciji predstave 'Master Class' Terrencea McNallyja, u kojoj Meryl Streep glumi opernu divu Mariu Callas. Osim u 'Silkwoodu' s Meryl Streep je surađivao u predstavi 'Galeb' iz 2001.

Ženio se četiri puta, a najpoznatija supruga bila mu je televizijska novinarka Diane Sawyer, s kojom se vjenčao 1988.
20.11.2014. 17:43:00
Novi komentar
nužno
nužno