« Glazba
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
1934. - 2016.

Umro je Leonard Cohen

Leonard Cohen, velikan svjetske glazbe napustio nas je danas u 82. godini života, nekoliko dana po objavi svoj posljednjeg albuma "You Want It Darker"

Leonard Cohen nas je napustio u 83. godini života
Leonard Cohen nas je napustio u 83. godini života (Arhiva)
Više o

Leonard Cohen

,

umro Leonard Cohen

Leonard Cohen, jedan od bardova glazbe umro je noćas u 83. godini, samo nekoliko dana nakon što je objavio posljednji album You Want It Darker.

Cohen je započeo s pisanjem pjesama 1951., u svojoj sedamnaestoj godini. U to vrijeme upisuje se na prilično proslavljeno sveučilište McGill gdje sluša kolegije iz pravnih i ekonomskih znanosti, te engleske i svjetske književnosti. Tamo stječe prva književna poznanstva, što se ponajviše odnosi na formiranje studentskih umjetničkih grupa i prijateljstva sa mentorima - starijim književnicima i profesorima.

Nakon što je diplomirao na montrealskom sveučilištu McGill, 1956. godine objavljuje svoju prvu knjigu pjesama. Relativno je dobro prihvaćen kao mladi kanadski autor, iako izaziva brojne kontroverze.

Pošto mu je Montreal ubrzo postao uzak u smislu umjetničkog djelovanja, puno vremena provodi u New Yorku, zatim na grčkom otoku Hidri (gdje se odvilo jako plodno razdoblje njegovog stvaralaštva), Oslu, Kubi, Londonu...

S vremenom razvija zreliji umjetnički izričaj što je najprimjetnije u njegovom prvom objavljenom glazbenom albumu 'Songs of Leonard Cohen' 1967.

S godinama Leonard Cohen postao je svjetski slavan i priznat glazbenik, te je njegov književni rad ostao u sjeni karijere glazbenika, kojom je ušao u legendu.

11.11.2016. 06:31:34
Novi komentar
nužno
nužno