« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
1920.-2010.

Umro francuski filmaš Eric Rohmer

Producentska tvrtka Les Films du Losange priopćila je da je Rohmer umro u ponedjeljak u Parizu; uzrok smrti još nije objavljen

Scena iz filma
Scena iz filma "Moja noć kod Maud" Erica Rohmera (Wikipedia)
Više o

Novi val

,

eric rohmer

,

francuski film

,

redatelj

Francuski filmaš Eric Rohmer, međunarodno poznat po filmovima koji se bave složenošću romantičnih odnosa i kao jedan od pionira francuskog novog vala šezdesetih godina prošlog stoljeća, umro je u 90.godini, objavila je producentska kuća koja je producirala njegove filmove.

Producentska tvrtka Les Films du Losange priopćila je da je Rohmer umro u ponedjeljak u Parizu. Uzrok smrti još nije objavljen. Među najpoznatijim Rohmerovim filmovima "Moja noć kod Maud" i "Claireino koljeno". Snimao je sve donedavno, odnosno sve do njegovog posljednjeg filma "Ljubav Astree i Celadon" 2007. godina.

Rohmer je u filmskoj umjetnosti debitirao početkom pedesetih godina prošlog stoljeća. Na Venecijanskom filmskom festivalu 2001. dodijeljena mu je nagrada Zlatni lav za njegov ukupni rad. Rohmer je rođen u Nacyju 1920. kao Jean-marie Scherer. Nakon kratke učiteljske karijere počeo je pisati o filmovima i 1950. je osnovao La Gazette du Cinema s budućim novovalnim redateljima Jean-Luc Godardom, Francois Truffautom i Jacquesom Rivetteom. (hina/metro-portal)

11.01.2010. 22:17:39
Novi komentar
nužno
nužno