« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
I TAKO TI KAŽEŠ...

Uhvatite lažljivce na vrlo jednostavan način

Sumnjate u partnera ili mislite da vas prijatelji varaju? Evo sedam načina da provjerite je li među njima Pinokio

(Dreamstime)
Više o

govor tijela

,

prevara

,

laganje

,

lažljivac

,

pinokio

Kad lažemo to je gotovo nemoguće sakriti. Barem pred onima koji znaju na što treba obratiti pozornost:

Pratite priču. Lažljivci nikad ne zaboravljaju ono što imaju za reći, no vrlo lako se mogu zbuniti i izjaviti jasne kontradiktornosti i nepovezanosti. Istovremeno, imaju veliku želju da promijene temu.

Govor tijela. Lažljivci često uvrću kosu, češkaju vrat, trljaju oči, tijelo im je često okrenuto od vas, drmaju ruku ili nogu. Također teško gutaju i, nakon što se nešto izrekne,često glavom izražavaju neslaganje. Kad se promijeni tema izgledaju sretnijima i kao da im je ugodnije te se nervozno smiješe.

Obrambenost. Lažljivac se lako uvrijedi ako se pojavi i najmanja indikacija da je pod sumnjom za nešto. Vrlo često zbog toga postaju agresivni u smislu da na vaše optužbe odgovaraju optužbama. Također će puno pričati jer imaju veliku potrebu da detaljnije pojasne stvari.

Izraz lica. Lažljivci ne mogu kontrolirati mikro-pokrete lica. Dok izgovaraju laži možete primijetiti skupljanje očnih kapaka, dlanom mogu prekrivati lice ili ga dodirivati. Ljudi nastoje dodirivati i usta kad osjećaju krivnju ili tjeskobu. Naročito su dobri u lažnim osmjesima.

Pinokio. Kad izgovaramo laži, dodatna krv se pumpa kroz određene dijelove tijela i nos koji se čak malo poveća - radi se o milimetru - i zarumeni. Isto tako, lažljivci često nesvjesno dodiruju vrh nosa.

Oči. Lažljivac će vas gledati ili bez treptanja oštro ili će izbjegavati pogled. Ako osoba gleda prema gore i ulijevo znači da govori istinu jer je to strana mozga koju koristimo prilikom prisjećanja informacija. Ako vam laže, gledat će gore i nadesno jer je to kreativna strana mozga i zato što u tom trenutku konstruira neistinu.

Glas. Što su veći ulozi to je lažljivac je više uplašen da će biti uhvaćen. Zato teško kontrolira govor tijela i glas. Mijenjat će se boja glasa i frekvencija, a lažljivac često zastajkuje u govoru. Isto tako, njegovi odgovori su često monotoni, kao da ih je ponavljao nekoliko puta i dobro pripremio.
12.01.2010. 07:01:43
Novi komentar
nužno
nužno