« Glazba
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
1917. - 2010.

Umrla pjevačica, glumica i plesačica Lena Horne

Horne je postala slavna kao pjevačica jazza, osvojila je Grammyja i nastupala na Broadwayu

(Wikipedia)
Više o

mjuzikl

,

Broadway

,

Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Američka pjevačica, glumica i plesačica Lena Horne umrla je u dobi od 92 godine. Horne je umrla u newyorškom prezbiterijanskom medicinskom centru Weill Cornell, objavio je New York Times.

Karijeru je počela u 16. godini kao plesačica u Cotton Clubu, slavnom harlemskom noćnom klubu gdje su vodeći crni umjetnici nastupali pred bijelom publikom, prije nego što bi otišli u Hollywood.

Horne je u Hollywood stigla potkraj tridesetih godina 20. stoljeća i premda nikad nije postala velika filmska zvijezda, probila je put crnim glumicama koje su nakon toga počele dobivati veće uloge.

Početkom četrdesetih Horne je glumila u MGM-ovim mjuziklima poput "Cabin in the Sky", "Ziegfeld Follies" i "Stormy Weather".

Godine 1947. potajno se u Francuskoj udala za Lennieja Haytona, dirigenta i pijanista, jer su u to doba u Kaliforniji još bili zabranjeni miješani brakovi.

Horne je poslije postala slavna kao pjevačica jazza. Godine 1981. nastupala je na Broadwayu u predstavi "Lena Horne: The Lady and Her Music" s kojom je osvojila Grammyja.

Godine 1995. dobila je nagradu Grammy za najbolju jazz izvedbu.

Lena Horne rođena je u New Yorku 30. lipnja 1917. Otac joj je bio kockar i napustio je obitelj dok je Lena bila mala, a majka joj je bila glumica koja je često ostavljala Lenu s bakom i djedom.(hina/metro-portal)

10.05.2010. 12:11:33
Novi komentar
nužno
nužno