« Kazalište
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci

Umrla Natalija Besmertnova

Slavna balerina
Slavna balerina
Više o

balet

,

natalija besmertnova

Slavna ruska balerina Natalija Besmertnova umrla je u utorak u 67. godini u Moskvi, izvijestili su iz Boljšoj teatra u kojemu je uspješno nastupala gotovo pet desetljeća. Besmertnova je umrla u jednoj moskovskoj bolnici, u koju je primljena prije mjesec dana zbog problema s bubrezima.

Ruski i strani kritičari tijekom nekoliko desetljeća iznimno su cijenili originalnost Besmertnove kad je riječ o njezinoj interpretaciji lirsko-romantičnih uloga. Besmertnova je nastupala u baletima koje je na scenu najčešće postavljao njezin suprug, poznati baletni prvak Jurij Grigorovič, među kojima su bili ‘Romeo i Julija’, ‘Legenda o ljubavi’, ‘Ivan Grozni’, ‘Zlatni vijek’ i ‘Angara’. Po odlasku sa scene, nastavila je raditi u Boljšoj teatru kao pedagog.

Natalija Besmertnova dobitnica je mnogih nagrada među kojima je i nagrada Pariške baletne akademije ‘Ana Pavlova’ te Lenjinova nagrada. Ravnatelj Boljšoj teatra Anatolij Iksanov izjavio je kako je njezina smrt veliki gubitak za Boljšoj teatar i za kulturu općenito. (HINA) 

19.02.2008. 21:48:57
Novi komentar
nužno
nužno