« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Umjetnost i sport kao jedno

Cultural Olympiad naziv je programa kojim Britanija promovira sport i kulturu

Olimpijada u Londonu održat će se 2012. godine
Olimpijada u Londonu održat će se 2012. godine
Više o

Olimpijada

,

Cultural Olympiad

,

Pierre de Coubertin

Veza kulture i sporta puno je jača nego što smatramo. Primjerice, moguće je zamisliti umjetnost kao ekstremnu formu sporta, a sport ezoteričnom umjetničkom branšom. Očito je kako dijele brojne atribute. Uvriježeno je koristiti jezik estetike kako bi se opisala postignuća gimnastičarki ili baletni  pokreti tenisačice. Umjetnost i sport jednako uključuju opsesivne i izložbene elemente.

Kombinacija gledatelja i igrača ključna je za oboje. I sport i kultura imaju pokrovitelje, heroje i zlikovce, pobjede i tragedije. Dijele inspiracijski koncept te imaju povijesne i kritičke analitičare. Dok je umjetnost sklona razmatranju, a sport frenetičan, često ti pojmovi mogu biti obrnuti. No, umjetnost je otvoreno polje kreativnosti, sport, iako kretivan, usmjeren u potrazi za pobjedom.

U vizualnoj umjetnosti cilj je stvoriti predmete u kojima će se uživati gotovo vječno. Sportske aktivnosti su pak preuzete unutar granica vremena. Većina sportova je vizualna, iako zvuk može biti nesavladiv. No, jednom kada igra započne, ‘performans’ je dovršen. Može biti snimljena, ali rezultat je već poznat, a učinak igranja uživo ne može biti ponovljen. Ponavljanje ima vrijednost jedino gorljivim obožavateljima. Iako različiti, veza između sporta i umjetnosti seže u davne dane. Skulpture sportaša iz antičke Grčke svjedoče o umijeću kipara i snazi sportaša.

Moderni pokretModernom olimpijskom pokretu pod vodstvom Pierrea de Coubertina cilj je bio stvoriti holistički pogled na sport i umjetnost kao komplementarne elemente modernog svijeta. 

Modernom olimpijskom pokretu pod vodstvom Pierrea de Coubertina cilj je bio stvoriti holistički pogled na sport i umjetnost kao komplementarne elemente modernog svijeta. Tijekom godina olimpijske igre nisu bile usmjerene na umjetnost. Ceremonije otvaranja i zatvaranja popraćene vatrometom nedvojbeno su postale olimpijski kulturalni materijal par excellence.

London, koji je dobio domaćinstvo Olimpijskih igara 2012. godine, radi na promjeni programa kako bi, nakon Pekinga, sljedeća olimpijada bila kulturalna. Riječ je o četverogodišnjem programu pod nazivom Cultural Olympiad, gdje će Britanija promovirati sport i umjetnost počevši od zatvaranja Olimpijade u Pekingu. Upravo londonska olimpijada ima priliku istražiti fascinatna preklapanja između sporta i kulture. Nadamo se s jednakim načelima znanja, inovacije, volje i kretaivnosti koje se promoviraju na oba polja.

Piše: Piše: Livia Čveljo
18.05.2008. 21:41:46
Novi komentar
nužno
nužno