« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca

‘Triptih’ Francisa Bacona prodan za 86,3 milijuna $

Na aukciji u njujorškom Sothebyju u jednoj večeri utržena 362 milijuna dolara

Djelo britanskog umjetnika postalo je najskuplje djelo suvremene umjetnosti prodano na nekoj dražbi
Djelo britanskog umjetnika postalo je najskuplje djelo suvremene umjetnosti prodano na nekoj dražbi (Reuters)
Više o

Francis Bacon

,

Robert Rauschenberg

,

Moueix

Triptih Francisa Bacona iz 1976., prodan na Sothebyjevoj aukciji u New Yorku za 86,3 milijuna dolara, postao je najskuplje djelo suvremene umjetnosti prodano na nekoj dražbi. Upravo ta aukcija pokazala je kako su najave o padu tržišta umjetnina bile posve neutemeljene.

Noć iz snova

Sotheby je na aukciji održanoj u srijedu navečer utržio nevjerojatna 362 milijuna dolara. Samo 10 od 83 ponuđena rada nije prodano, a 18 umjetnika postiglo je rekorde, od Yvesa Kleina i Piera Manzonija do Toma Wesselmanna i Takashija Murakamija. No, najuzbudljiviji trenutak bila je ponuda ‘Triptiha’, Baconova komentara osobnog gnjeva.

Loša večer za RothkaVečer je imala i nekoliko podbačaja, među kojima se isticalo djelo Marka Rothka ‘Orange, Red, Yellow’ iz 1956. godine za koje se mislilo da će postići cijenu od 35 milijuna dolara, ali na kraju se nitko nije nadmetao za apstraktni rad. 

Tri kupca nadmetala su se putem telefona, a djelo je na kraju otišlo obitelji Moueix, proizvođaču vina Château Pétrus. Tri djela Roberta Rauschenberga, koji je umro ranije ovog tjedna, postala su tema aukcije, odnosno nagađalo se koliko će utržiti.

Poneki podbačaj

Povijesno gledajući, aukcijske cijene imaju tendenciju pasti nakon što neki umjetnik umre, zbog očekivanja da će njegova djela preplaviti tržište. Ali Rauschenbergov kolaž iz 1963. godine ‘Overdrive’ prodan je za 14,6 milijuna dolara.

Večer je imala i nekoliko podbačaja, među kojima se isticalo djelo Marka Rothka ‘Orange, Red, Yellow’ iz 1956. godine za koje se mislilo da će postići cijenu od 35 milijuna dolara, ali na kraju se nitko nije nadmetao za apstraktni rad. No, zato je pop-art imao svoju večer.

Djelo Toma Wesselmanna, ‘Great American Nude No. 48,’  iz 1963. prodano je za 10,6 milijuna dolara, što je bilo više od predviđenog. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
15.05.2008. 21:24:31
Novi komentar
nužno
nužno