« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
Ima li nade?

Umjetnim razmnožavanjem pokušavaju spasiti Veliki koraljni greben

Znanstvenici pokušavaju pronaći način na koji spasiti australski koranji greben

Veliki koraljni greben
Veliki koraljni greben (Arhiva)
Više o

Veliki koraljni greben

Znanstvenici su uspjeli stvoriti umjetni koralj od ličinki skinutih s oštećenih dijelova Velikog koraljnog grebena u Australiji.

Istaživači su skupljali jajašca i spermu koralja s grebena na otoku Heron pa im omogućili reprodukciju i razvoj u rezervoarima. Na taj je način proizvedena velika količina koralja još u studenom prošle godine koji su se odonda razvijali, a njih više od stotinu preživjelo je selidbu na koraljni greben gdje se i dalje uspješno razvijaju.

Vođa projekta, profesor Peter Harrison, naglašava da je uspješnost ovog projekta od globalog značaja jer će možda omogućiti preživljavanje Velikog koraljnog grebena koji izumire zbog zagrijavanja ocena.

Na obali pokrajine Queensland u Australiji, Veliki koraljni greben najveći je koraljni ekosustav na svijetu, a sastoji se od više od 3 000 koraljnih grebena, 900 otoka, atola i laguna, no klimatske promjetne koje rezultiraju povećavanjem temperature mora polako dovode do izumiranja te najveće žive strukture na svijetu. Na prostoru od 700 km izumrlo je oko 67% koralja koji žive u plićim vodama.

Unatoč tome što se još puno toga treba učiniti kako bi bi se spasilo koraljni greben, ovo je jedan od koraka u pravome smjeru. 

Piše: Andrea Holi
27.11.2017. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno