« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
POREMEĆAJI ZBOG HRANE

Umjetne boje potiču hiperaktivnost kod djece

Namirnice s umjetnim bojama zbog štetnog djelovanja na djecu u Europskoj uniji dobivaju posebne oznake

Hiperaktivnost djeca
Hiperaktivnost djeca (Shutterstock)
Više o

zdrava prehrana

,

hiperaktivnost

,

hiperaktivna djeca

,

poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje

,

umjetne boje

Europska unija od 20. srpnja od proizvođača prehrambenih proizvoda traži posebno označavanje namirnica koje dovode do poremećaja pažnje kod djece. Na pakiranjima proizvoda koji sadrže umjetne boje tako će pisati nešto poput: "Može uzrokovati pojačanu aktivnost djeteta."

>>Pušenje u trudnoći povezano je s dječjom hiperaktivnošću

Odluka se temelji na istraživanju provedenom u Engleskoj koje je dokazalo da konzumacija umjetnih boja djecu vodi u hiperaktivnost, a koja je kao posebno štetne izdvojila bombone, sokove, ukrase za torte i druge slatkiše obojene problematičnim tvarima.

Unatoč dokazanoj štetnosti proizvođači ne odustaju od korištenja umjetnih boja jer su se pokazale izuzetno otpornima na svjetlost, toplinu i gubitak okusa. EU stoga poziva roditelje da djeci kupuju slatkiše obojene prirodnim sastojcima poput cikle, špinata ili ekstrakta bobica bazge.

>>Penjanje smiruje hiperaktivnu djecu

>>Alternativa kod hiperaktivnosti

Među najkritičnijim umjetnim bojama izdvajaju se:

E102 - Tartrazin
Žuta boja koja uzrokuje alergije i probleme s disanjem. Nalazi se u kolačima, keksima, sokovima i aromatiziranom topljivom siru.

E104 - Kinolin žuta
Zabranjena u SAD-u zbog sumnje da uzrokuje rak. Može dovesti do alergija i astme. Nalazi se u senfu, pekmezu, želeu, sladoledu, pudingu i keksima.

E122 - Azorubin
Crvena boja, odgovorna za alergije, a često se nalazi u senfu, aromatiziranom topljivom siru, sladoledu, pudingu, kolačima i pekmezu.

19.07.2010. 22:50:00
Novi komentar
nužno
nužno