« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
boc, boc

Umjesto kondoma, injekcija!!!

Došlo je vrijeme da se muškarci počnu brinuti oko zaštite od neželjene trudnoće.

(Corbis)
Više o

kontracepcija

,

muška kontracepcija

,

neželjena trudnoća

,

injekcija kontracepcija

,

progesteron i testosteron

Kontracepcijska sredstva i metode brojni su i tržište ih je prepuno. Kondomi, spirale, razne tablete, da ne nabrajamo.

No, ono što će zasigurno unijeti nemir među mušku populaciju je hormonalna injekcija koja smanjuje broj spermija i funkcionira kao kontracepcijsko sredstvo.

Proizvod potpisuju škotski znanstvenici koji tvrde da je injekcija bolja od kondoma, a njena učinkovitost ravna je onoj kontracepcijskim pilulama za žene, piše BBC.

Injekcija sadrži osim testosterona i hormon progesteron koji bi, navodno, trebao produljiti efekt.

Profesor Richard Anderson sa Sveučilišta Edinburgh, inače jedan od istraživača, tvrdi kako su dosadašnja testiranja bila i više nego uspješna te da će žene zbog toga biti vrlo zadovoljne.

"Dosada su one vodile brigu o neželjenoj trudnoći, a sad je došlo vrijeme d aim uzvrate uslugu", našalio se profesor.

No, još uvijek se traže dobrovoljci koji će dodatno testirati novo sredstvo za kontracepciju. Naglasak je na muškarcima ispod 45 godina starosti.

Znanstvenici napominju da nema nikakvih neželjenih nuspojava te dodaju kako je smanjenje broja spermija privremeno stanje.

No, kao i uvijek, medalja ima dvije strane. činjenica je da će na taj način muškarci preuzeti dio odgovornosti oko planiranja trudnoće, neće morati pribjegavati vazektomiji i sličnim zahvatima te će češće morati posjećivati medicinske stručnjake što automatski podrazumijeva veću brigu oko zdravlja.

Ali, injekcija ne štiti od spolno prenosivih bolesti, za potpuni efekt treba mnogo vremena, isto vrijedi i za prestanak djelovanja, a osim toga proizvod je još u testnoj fazi.

Bilo kako bilo, najbolje je prije uporabe detaljno konzultirati stručnjaka.

05.10.2009. 18:03:06
Novi komentar
nužno
nužno