« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
OTKRIĆE ZNANSTVENIKA

Ultrazvuk pomaže u ranijoj detekciji raka dojke

Korištenje ultrazvuka uz mamografiju povećava šanse da se detektira rak dojke dok je još u ranoj fazi

Fotografija vijesti
Više o

rak dojke

,

ultrazvuk

,

mamografija

,

biopsija

Dodavanje ultrazvuka mamografiji svake godine za žene s povećanim rizikom razvoja raka dojke pomaže otkrivanju toga tumora u ranijim fazama bolesti iako istodobno povećava izglede da se ženama s benignim tvorevinama u dojkama nepotrebno rade kontrolne biopsije, pokazalo je američko istraživanje, javlja Hina.

Za većinu žena, koje pripadaju kategoriji srednjeg rizika pojave raka uključujući one s vrlo gustim tkivom dojke ili one koje imaju u obitelji oboljele od raka dojke, veći izgledi za lažno pozitivne rezultate ili češće testiranje prihvatljivi su rizik, kaže voditeljica istraživanja Wendie Berg iz Magee Womens Hospital u Pittsburghu. Mamografije kod žena s gušćim tkivom dojke ne daju tako dobra očitanja kao kod žena s rahlijim tkivom.

"Većina žena koje su svjesne tih rizika rado bi odabrale otići na ultrazvuk znajući da to povećava izglede otkrivanja raka, ako je prisutan, ili njegova ranog otkrivanja", kazala je Berg.

Organizacije za borbu protiv raka u SAD-u preporučuju da žene koje imaju visoki rizik od pojave raka, uključjući one s BRCA 1 i BRCA 2 mutacijama gena idu na nuklearnu magnetsku rezonanciju u dodatku na godišnju mamografiju. No, te preporuke nisu jasne kod žena sa srednjim rizikom pojave raka, a kojih je do 30 posto. Žene s normalnim rizikom pojave raka obavljaju mamografiju svake druge godine.

Berg smatra da obuhvaćanje žena sa srednjim rizikom magnetskom rezonancijom nije praktično i financijski prihvatljivo rješenje te je njezin tim želio istraživanjem utvrditi može li ultrazvuk biti alternativni dodatak mamografiji.

Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA, obuhvaćeno je 2.700 žena od kojih je polovina imala srednji rizik pojave raka. Tijekom tri godine žene su obavile svake godine i mamografiju i ultrazvuk te na kraju dio je prihvatio i mogućnost obavljanja kontrolne magnetske rezonancije.

Tijekom trogodišnjeg razdoblja otkriveno je 111 novih slučajeva raka dojke od kojih je 59 otkriveno mamografijom. U 32 slučaja rak je otkriven ultrazvukom ali ne i istodobnom mamografijom i samo se u dva slučaja nije radilo o invazivnim karcinomima.

Od 612 žena koje su odlučile obaviti i magnetsku rezonanciju otkriveno je još devet sluačjeva raka dojke koji se nisu vidjeli ni ultrazvukom ni mamografijom.

U tom razdoblju otkriveno je još 11 slučajeva raka dojke na neki drugi način osim uz pomoć ova tri pregleda.

Istraživanje je pokazalo kao negativnu stranu to što je svaka dvadeseta žena, kojoj je ultrazvuk pokazao da ima neki tumor, prošla biopsiju a tek se u malom broju slučajeva doista radilo o raku.

04.04.2012. 13:05:47
Novi komentar
nužno
nužno