« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
WALL STREET

Ulagači smireni kompromisom o poticajima u Kongresu

Na Wall Streetu su u srijedu vodeći indeksi porasli zahvaljujući dogovoru oko poticajnih mjera u američkom Kongresu.

Wall Street
Više o

Burza

,

Wall Street

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

gospodarski poticaji SAD-a

Dow Jones indeks porastao je 50 bodova ili 0,64 posto, na 7.939 bodova, dok je S&P 500 indeks osvojio 0,80 posto, dosegnuvši 833 boda. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,38 posto, na 1.530 bodova.

Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa postigli su jučer dogovor oko dvije verzije prijedloga zakona o gospodarskim poticajima, smanjivši ukupnu vrijednost paketa na 789 milijardi dolara. Senatska verzija iznosila je 838 milijardi dolara, a Predstavničkog doma 819 milijardi.

Konačno glasovanje o tom zakonu, čije je glavno obilježje da će 35 posto njegove vrijednosti biti porezne olakšice a 65 posto državna potrošnja, održat će se u četvrtak, a predsjednik Barack Obama potpisat će ga najvjerojatnije 16. veljače.

Cijelo jučerašnje trgovanje proteklo je u balansiranju vodećih indeksa između pozitivnog i negativnog područja, nakon što su dan prije potonuli više od 4 posto jer je ulagače razočarao novi plan vlade za sanaciju banaka. "Mislim da je to što je u Kongresu ipak postignut kompromis ulagačima ulilo malo nade, a tržištu omogućilo predah nakon snažnog pada dan prije", kaže Marc Pado, strateg u tvrtki Cantor Fitzgerald.

Jučer se, međutim, bankarski sektor oporavio. Nakon što je u utorak potonuo gotovo 14 posto, jučer je KBW indeks bankarskog sektora porastao 6 posto. Pritom je cijena dionice Citigroupa skočila više od 10, Bank of America više od 9, a JPMorgana 6 posto.

S druge strane, pod pritiskom je bio energetski sektor, jer je cijena nafte pala za više od 4 posto, nakon vijesti o snažnom rastu zaliha 'crnog zlata' u SAD-u i upozorenja Međunarodne agencije za energiju o slabljenju potražnje. Zbog toga je cijena dionice Exxon Mobila pala više od 6 posto.

Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Research In Motion, s padom većim od 14 posto, nakon što je taj proizvođač BlackBerryja upozorio da će mu poslovni rezultati biti na donjim razinama planiranog raspona.

Tehnološki sektor našao se pod pritiskom i zbog većeg nego što se očekivalo kvartalnog gubitka Nvidie. Dionica tog proizvođača čipova pala je više od 12 posto.

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 posto, na 4.234 boda, dok je DAX indeks Frankfurtske burze porastao 0,54 posto, na 4.530 bodova. (hina/metro-portal)

12.02.2009. 12:07:55
Novi komentar
nužno
nužno