« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
SUMNJIČAVOST

Azijski ulagači skeptični prema američkim planovima

Na većini azijskih burza cijene su dionica jutros pale, predvođene padom japanskog Nikkei indeksa za više od 3 posto.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Tokio

,

Hong Kong

,

azijske burze

,

Nikkei

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 3,03 posto, zaronivši na najnižu razinu u više od dva tjedna, dok su cijene dionica u Hong Kongu oko 7,30 sati bile u minusu više od 1,5 posto.

Pale su i cijene dionica na burzama u Kini, Južnoj Koreji i Tajvanu, dok su vodeći indeksi u Australiji i Novom Zelandu porasli.

Ulagače nije oraspoložila vijest da su Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa sinoć postigli kompromis oko prijedloga zakona o gospodarskim poticajima, vrijednog 789 milijardi dolara.

Analitičari kažu da je na tržištu sve više skeptičnosti među ulagačima u vezi sposobnosti vlada da svojim mjerama potaknu oporavak gospodarstva. Jučer je ulagače razočarao i plan američke vlade za sanaciju banaka, premda vrijedan 2.000 milijardi dolara.

"Problem u SAD-u je toliko dubok da se ulagači plaše da ni dodatne tisuće milijardi dolara neće puno pomoći. Sve što je dosad učinjeno nije puno pomoglo. Suočeni smo s još jednom krizom, banke su i dalje insolventne, a gospodarstvu ne ide ništa bolje", objašnjava Francis Lun, direktor u tvrtki Fulbright Securities.

Da gospodarstva diljem svijeta još ne pokazuju znakove oporavka svjedoči i to što je jutros središnja banka Južne Koreje ponovno smanjila ključnu kamatnu stopu - za 0,50 postotnih bodova, na rekordno niskih 2 posto - kako bi pokušala oživjeti gospodarstvo koje klizi u recesiju.

Premda je već prije to učinila u nekoliko navrata, jučer je objavljeno da je u siječnju broj zaposlenih u Južnoj Koreji pao po najvišoj stopu u pet godina, dok je izvoz istodobno potonuo za rekordnih 32,8 posto.

U Australiji je, pak, u siječnju stopa nezaposlenosti skočila sa 4,5 na 4,8 posto, najvišu razinu u dvije godine. Prema australsko gospodarstvo nije u recesiji i premda je stopa nezaposlenosti niska u odnosu na, primjerice, SAD i Britaniju, ona je ipak u posljednjih 11 mjeseci porasla za cijeli postotni bod.

Na valutnim je tržištima američka valuta jutros oslabila. Tečaj eura stabilno se kreće iznad razine od 1,29 dolara, dok se jučer ujutro njime trgovalo po 1,2880 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je s jučerašnjih 90,30 na 89,96 jena. (hina/metro-portal)

12.02.2009. 12:17:23
Novi komentar
nužno
nužno