« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
BOGATSTVO OKUSA

Ukusno i zdravo voće za koje nikad čuli niste

Priroda nam nudi neizmjeran izvor okusa, mirisa i čudesnih aroma. Kiwano, pitaja, cherimoja su samo neka imena iz njene bogate riznice

Kiwano
Kiwano (Wikipedia)
Više o

nashi kruška

,

egzotika

,

tropsko voće

,

lychee

,

pepino

,

dragonfruit

,

curuba

,

physalis

Kumkvat - porijeklom je iz Južne Kine, a latiniski naziv Fortunella dolazi od britanskog botaničara Roberta Fortunea, koji ga je 1846 donio u Englesku, kao 'malu naranču'. Iako mu ime može zbuniti, on je sto posto citrusni plod iz porodice Rutaceae. U Kini je to omiljeni plod od davnina, koji je jednako lijep kao ukrasno drvo. Kumkvat je sitni plod veličine žira do omanjeg jajeta, i jedan od rijetkih citrusnih plodova koji se može jesti u cjelovitom obliku, budući je vrlo sitan u odnosu na rođake citruse. Okus mu je karakterističan za sve citruse - aromatičan, slatkast i kiseo.

Pepino - Ovo voće je podrijetlom iz Perua, ali se danas uzgaja i na Novom Zelandu, u Kaliforniji i drugim krajevima sa umjerenom klimom Pepino pripada rodu papaje, ima okus sličan krastavcu i dinji. Ovalnog je oblika, ima žutu koru sa prugastim ljubičastim šarama. Plodovi su veliki kao šljiva, mada ima i onih koji dostižu veličinu ploda papaje. Zreli plod je zlatnožute boje, i čvrst. Jestiv je cijeli plod, čak i sjemenje. Sprema se na razne načine, a najpoznatije jelo je PEPI: pepino ispržen na margarinu i dobro začinjen. Pepino je prijatnog okusa, a sadrži vitamine A, C, kalcij i dobar je za dijabetičare.

Curuba - Ili Passiflora tarminiana je vrsta iz roda Passiflora,obitelji Passifloraceae Curuba plod je do 10 cm dug i širok 3 cm. Jestivo je meso i sjemenke, a okusa je blagog kiselkastog sličnog okusu jabuke,naranče i krastavca. Koža je glatka, žuta i mekana. Zemlja porijekla je Južna Amerika.Biljka raste kao loza i kad cvate ima prekrasne rozo-crvene cvjetove. Bogata je kalcijem, željezom, niacinom, riboflavinom, natrijem, te vitaminima A i C. Curuba se obično jede kao voćka,ali i konzumira kuhana ili pretvorena u sok. Koža se ne jede.

Tamarillo - je malo drvo ili grm obitelji Solanaceae. Daje plodove u obliku jajeta i jestivo je voće. Ostala imena uključuju stablo rajčice ili Tomate de árbol. Tamarillo je porijeklom iz Perua, Čilea, Ekvadora i Bolivije. Površinska boja ploda može biti tamno ljubičasta, zagasito crvena, narančasta ili žuta, moguće je da su plodovi prošarani tankim uzdužnim tamnim linijama. Boja mesa varira od narančasto-crvene ili narančasta do žute ili krem žute. Dok je kožica dosta čvrsta i neugodna okusa, vanjski sloj ploda je sočan i blag. Meso je meko, sočno i slatko kiselkasto okruženo sjemenom sa dva poduža odjeljka. Tamarillo je bogat kalcijem, karotenom, niacinom, fosforom, željezom, proteinima, vitaminom C i tiaminom. Tamarillo se često jede sirov. Plod je slatko - kiselog okusa i stoga je popularan za salate, variva, džemove, žele, sokove, i nadjev kolača. Koža se može jesti, ali ima vrlo gorak okus.

Nashi - Nashi izgleda kao jabuka. Nastala je u Aziji križanjem jabuke i kruške. Ima oblik jabuke ,a okus kruške. Priprema se jednako kao jabuka. Jede se svježe voće ili se od njega prave kompoti, voćne salate ili se jede sušena.

Lychee (liči) - Azijska trešnja, vrlo omiljeno voće u Kini gdje se inače i uzgaja već preko 4000 godina. Prva knjiga napisana o voću bila je posvećena upravo ličiju. A na Tajlandu postoje čak i festivali posvećeni ovom voću. Ako vam netko u toj zemlji pokloni liči znači da vas mnogo voli i spreman je da vam ponudi brak. Kora ličija je crvenkastosmeđe boje, a ispod je prozirno meso koje obmotava košticu. Kada se ovo voće priprema za jelo, mora se nožem zasiječi kora i napravi mali rez, tada je koru lako oljuštiti prstima. Prozirno meso isječe se na pola i iz njega izvadi koštica. Najbolje je kada se liči jede svjež, a ne iz konzerve ili sušen, jer tada gubi dragocjeno željezo i vitamin C.

Cherimoja - Potječe s Anda, gajili su je još Inke. Raste na visinama od 1000 do 2000 metara nadmorske visine. Nazivaju ga još i ljubavno voće jer ima oblik srca. Kora mu je smeđe-zelena, veoma tanka i ima šare slične ribljoj ljusci. Ispod kore je meso bijele boje bogato vitaminom C i crne koštice. Nedovoljno zreli plod sazri za dva do tri dana u papirnatoj vrećici, na sobnoj temperaturi. Plodovi koji se u ruci čine teškim za svoju veličinu su najsočniji. Najbolje je da se jede svježa, presječena na pola i žlicom, mada se može od plodova praviti i žele ili džem.

Physalis (peruanska jagoda) - znana kao "ljubav u kavezu", poznata još kao cape ogrozd ili divlja trešnja. Peruanska jagoda je jednogodišnja biljka iz porodice solanaceae - pomoćnice (rajčica, krumpir...). Jedna biljka daje čak 100-150 plodova. Nakon cvatnje na mjestu cvijeta se formiraju zeleni lampioni unutar kojeg se razvija plod. Kad lampoin požuti, plod je zreli i narančaste je boje, te fenomenalnog okusa. Plodovi su zaštićeni malim lampionima žućkaste boje. Unutra je žućkasta čvrsta bobica veličine trešnje pomalo reska, kiselkasta no ipak vrlo ugodnog okusa. Physalis je omiljeno voće-povrće latinsko-američke kuhinje, a koristi se za pripremu salsa koja se poslužuje uz tortilje ili zelene čili papričice pržene u tijestu. Plod sadrži puno vitamina C, može se jesti sirov ili se ukuhava u marmelade, a svježeg se ne preporuča pojesti više od 6 odjednom. Također je poznata kao ' Inka voće ' sadrži vitamine A , C , B1 , B2 , B6 , B12 i sadrži puno fosfora ,te 16% proteina što je vrlo visok postotak za voće. Znanstvena istraživanja pokazala su, da sastavni dijelovi ploda, polifenoli i / ili karotenoidi , pokazuju protuupalna i antioksidativna svojstva. Vrlo je ljekovita i koristi se za liječenje apscesa,protiv kašlja,groznice i upale pluća,te dermatitisa.

Kiwano - Ovo jedinstveno voće je nešto kao plod naučne fantastike, a znano više od 3000 godina. Kiwano ima sjajno zlatnožuto-narančastu koru i bodlje. Obasut malim bodljama koje objašnjavaju zašto kiwano nazivaju bodljikavom dinjom. Iznutra je želatinasto meso koje je ispunjeno jestivim sjemenkama i sjajne je limeta zelene boje. Osvježavajuća aroma nježnog okusa banane, dinje, limete i maracuje, nešto sasvim novo i totalno egzotično. Kiwano je vrlo bogat mineralima, ugljikohidratima i vitaminima nazivaju ga još i zlatnom narančom.

Pithaja (dragonfruit) - Kaktus zmajevo voće cvjeta nekoliko puta svake godine. Cvijet je prekrasan,dug oko 15 cm i širok 30 cm u promjeru, cvjeta noću i odumre uz prve zrake sunca. Daje prinos nakon uspješnog oprašivanja noćnih oprašivača moljaca i šišmiša. Kora ploda nije jestiva,već samo meso u unutrašnjosti. Plod se prereže na pola i unutrašnjost se pojede sa žličicom,ili se nareže na kriške kao lubenica. Može se meso napraviti u sok i popiti. Zmaj voće se preporučuje zbog svoje bogate nutritivne vrijednosti za:

  • poboljšanje zdravlja očiju - karoten

  • poboljšanje probave u organizmu i smanjenje masnoća - vlakna

  • poboljšanje metabolizma tijela - proteini

  • kao pomoć u formiranju zdravih zubi i čvrstih kostiju - kalcij

  • za poboljšanje gubitka apetita - vitamin B2,B1

  • poboljšavanje izgleda kože -B3

  • poboljšavanje općeg imunološkog sustava tijela - vitamin C

  • kao pomoć u formiranju tkiva - fosfor

08.12.2012. 15:30:00
Novi komentar
nužno
nužno