« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
LOPOVI

Ukrali neprocjenjive komplete nakita iz muzeja u Dresdenu

Posebna važnost ukradenih kompleta nakita s dijamantima i rubinima iz 18. stoljeća je u njihovoj povijesno-kulturnoj vrijednosti, a ne materijalnoj vrijednosti

Opljačkan je muzej
Opljačkan je muzej (Arhiva)
Više o

krađa

,

Zeleni trezor

Ukradena su tri kompleta nakita iz njemačkog povijesnog muzeja Zeleni trezor, navela je u ponedjeljak ravnateljica muzeja Marion Ackermann.

Vrijednost ukradenih dobara je neprocjenjiva, Ackermann je rekla novinarima. Posebna važnost ukradenih kompleta nakita s dijamantima i rubinima iz 18. stoljeća je u njihovoj povijesno-kulturnoj vrijednosti, a ne materijalnoj vrijednosti, dodala je.

Policija je rekla da su dvojicu osumnjičenika zabilježile kamere. Probili su rešetku i razbili prozor kroz koji su ušli u zgradu.

Policija ne isključuje mogućnost sudjelovanja više osumnjičenika u pljački.

Kradljivci su pobjegli automobilom te se za njima traga, rekao je novinarima glasnogovornik policije Thomas Geithner.

Dodao je kako se vjeruje da je požar koji je izbio tijekom noći na obližnjem Augustovom mostu povezan s nestankom struje.

U muzeju se čuva jedna od najvećih kolekcija nakita, a po informacijama policije lopovi su provalili u povijesni dio muzeja koji čine dva dijela.

U jednom se čuva blago od razdoblja Augusta II. do 1733. godine, a u drugom novom odjelu nalaze se posebni predmeti koje su muzeju darovali pojedinci.

Muzej čini deset bogato ukrašenih prostorija u kojima je izloženo oko 3000 komada nakita i ostalih remek-djela izrađenih od zlata, srebra, dragog kamenja, bjelokosti i drugog vrijednog materijala.

26.11.2019. 12:31:00
Novi komentar
nužno
nužno