« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
dobre vijesti

Ukinut Lijanovićev zakon

Ustavni sud BiH ukinuo je sporni zakon kojim su uvedene carine na poljoprivredne proizvode iz Hrvatske i Srbije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Sebelić/CROPIX)
Više o

Ustavni sud Bosne i Hercegovine

,

Lijanović

,

zakon o zaštiti domaće proizvodnje BiH

Ustavni sud BiH ukinuo je danas zakon o zaštiti domaće proizvodnje u okviru CEFTA-e, kojim je bilo predviđeno uvođenje carina na poljoprivredne proizvode iz Hrvatske i Srbije. Prijeporni zakon prestaje vrijediti sljedeći dan nakon objave odluke, dakle sutra.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pozdravilo je odluku Ustavnog suda BiH i priopćilo da će ta odluka pridonijeti nastavku dobre gospodarske suradnje i sveukupnih bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH ocijenio je da je donošenjem tog zakona povrijeđen Ustav BiH. Preispitivanje ustavnosti zakona zatražio je predsjedatelj Doma naroda Ilija Filipović u ime kluba hrvatskih zastupnika koji su se u državnome parlamentu usprotivili njegovu donošenju.

Zakon za koji se snažno zauzimala mesna industrija "Lijanovići" iz Širokog Brijega zapravo je onemogućio primjenu ugovora o zoni slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA), jer je predviđao ponovno uvođenje carina na meso i mlijeko te mliječne i mesne proizvode koji se u BiH uvoze iz susjednih zemalja. (hina/metro-portal)

25.09.2009. 18:11:59
Novi komentar
nužno
nužno