« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Uhićenja i istraga zbog prijetnje Obami

Još se ne zna je li prijetnja bila "vjerodostojna", ili se radi o slučajnom uhićenju drogiranih veseljaka.

Uhićeni Tharin Robert Gartrell
Uhićeni Tharin Robert Gartrell (AFP)
Više o

Barack Obama

,

Tharin Gartell

,

Nathan Johnson

,

Shawn Robert Adolf

,

IVESCO Field

,

Nacionalna demokratska konvencija

Vlasti istražuju je li muškarac u čijem su kamionetu nađene puške, streljivo i droga davao prijeteće izjave o Baracku Obami, no ocjenjuju da se nije radilo o "vjerodostojnoj prijetnji" predsjedničkom kandidatu ili Nacionalnoj demokratskoj konvenciji, izvješćuje u utorak američka TV mreža CBS.

Savezni državni odvjetnik Troy Eid naglasio je kako su vlasti "apsolutno uvjerene da nije bilo vjerodostojne prijetnje kandidatu, Nacionalnoj demokratskoj konvenciji ili ljudima Colorada", čiji je Denver glavni grad.

Glasnogovornica FBI-a Kathy Wright potvrdila je da FBI istražuje izvješća o muškarcu koji je prijetio Obami, čiji je govor o prihvaćanju predsjedničke kandidature najavljen za četvrtak navečer, na denverskom nogometnom stadionu IVESCO Field, pred 80.000 ljudi.

Jedan od uhićenih muškaraca izjavio je lokalnoj televiziji KCNC, podružnici CBS-a, da su ostali uključeni u slučaj davali rasističke izjave o Obami i govorili da će ga ubiti na dan kada će održati govor o prihvaćanju kandidature.

Na pitanje je li se radilo o zavjeri da se ubije Obama, uhićeni Nathan Johnson je rekao "gledajući unatrag, ne želim kazati ni da ni ne". Izjavu televiziji dao je dok se nalazio u rukama policije zbog posjedovanja droge.

Policijska akcija počela je u nedjelju u oko 01:30 sati, kada je u istočnom predgrađu Aurora zaustavljen kamionet koji je vrludao cestom. Vozač, 28-godišnji Tharin Gartell, upravljao je vozilom iako mu je oduzeta dozvola. U kamionetu su nađene dvije puške, jedna sa snajperskom optikom, pancirni prsluk, kutije s mecima, voki-toki i narkotici, kazao je predstavnik policije.

Osim Gartella, kasnije su uhićeni Nathan Johnson i Shawn Robert Adolf, koji je pokušao izbjeći uhićenje skokom s prozora na šestom katu. Adolf je hospitaliziran i određena mu je jamčevina od milijun dolara, zbog više naloga za uhićenje povezanih s drogom. (HINA)

26.08.2008. 19:47:23
Novi komentar
nužno
nužno