« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
KALMETA SVE ZNA

Uhićene HAC-ovce štitio je Sanader

Dolasku uhićenih Lovrinčevića i Legca u HAC, uz malu pomoć tajnih službi, kumovao je Sanader koji je Kalmeti zabranio njihovu smjenu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Ivo Sanader

,

Božidar Kalmeta

,

afera HAC

,

Marijo Lovrinčević

,

Goran Legac

Marijo Lovrinčević i Goran Legac, HAC-ov dvojac koji je danas završio na obavjesnim razgovorima s policijom, na visoke položaje u toj državnoj tvrtki stigli su pod 'zanimljivim' okolnostima u koje je, prema pisanju Jutarnjeg lista, upleten bivši premijer Ivo Sanader, ali i tajne službe.

Novinari Jutarnjeg razgovarali su s 'osobama iz Kalmetinog okruženja' koje su prepričale događanja na jednom od sastanaka Kalmete i Sanadera 2008. godine. Kalmeta je tadašnjem premijeru predložio smjenu Legca s mjesta šefa sektora građenja no Sanader je to oštro odbio rekavši "Legca i Lovrinčevića ne dirajte!". Tada je svima postalo jasno da je spomenuti dvojac veza preko koje Sanader izravno utječe na HAC.

Dolazak spomenutog dvojca u HAC začudio je sve upletene. Lovrinčević, nekadašnji inženjer splitskog Konstruktora, na mjesto člana Uprave za građenje stigao je s pozicije bavljenja splitskim komunalijama. U HAC-u je zamijenio Milivoja Mikulića kojem se prigovaralo da po nalogu vlasti nije želio kao podizvođača s dionice Split - Ploče izbaciti tvrtku GP Dubrovnik Stipe Gabrića Jambe. U toj smjeni ulogu je navodno imala tajna služba koja je za Sanadera napravila izvještaj o njemu.

Ubrzo nakon Lovrinčevića stigao je i Goran Legac i to na mjesto šefa sektora građenja. Tamo je zamijenio Sandra Vukelića na kojega se nitko do tada zbog ničega nije žalio. Sugovornici Jutarnjeg tvrde da je taj dvojac bio glava i rep HAC-ovog sektora gradnje čiji predsjednik uprave Jurica Prskalo nije imao realni utjecaj.

Zanimljivo je spomenuti da je ministar Božidar Kalmeta, nakon današnje brzopotezne izjave da ni za što u HAC-u ne osjeća odgovornost, na novinarsko pitanje kako spava odgovorio: "Ne znam kako spava Prskalo, ali ja spavam mirno".

Koliko će taj mirni ministarski san potrajati nije poznato jer se Kalmeta brani nepoznavanjem detalja afere i nepriznavanjem 'zapovjedne odgovornosti', dok njegovi protivnici tvrde da na vrhu te korupcijske piramide sjedi upravo on. Lijepe snove remete mu i činjenice o tome kako je prvo tvrdio da je Prskalo smijenjen zbog "loše klime", a ne afera. Nakon toga osobno je smijenio još tri člana uprave HAC-a, a s današnjim uhićenjima popadala je gotovo cijela bivša uprava čije priče o mutnim poslovima s nestrpljenjem iščekuju policija i javnost, dok kod Kalmete, a moguće i Sanadera, istovremeno prevladava osjećaj strepnje.

26.11.2009. 20:08:46
Novi komentar
nužno
nužno