« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SHOW JE POČEO

Uhićen bivši čelnik Hypo Alpe Adria banke Wolfgang Kulterer

Točni razlozi Kultererova uhićenja nisu objavljeni; navodno je to učinjeno kako bi mu se onemogućio bijeg i uništavanje potencijalnih dokaza u aferi davanja kredita bez pokrića

Fotografija vijesti
Više o

afera

,

Hypo-Alpe-Adria-Bank

,

američko tržište

Wolfgang Kulterer, bivši predsjednik uprave koruške Hypo Alpe Adria Bank, uhićen je u petak ujutro zajedno s još jednom osobom nepoznatog identiteta, objavilo je austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu. Točni razlozi Kultererova uhićenja nisu objavljeni, kao ni identitet osobe koja je uz njega uhićena, a kao razlog uhićenja državno odvjetništvo navelo je opasnost od bijega, uklanjanja dokaza i ponavljanja kaznenog djela, navodi austrijska novinska agencija APA.

Odluka o pritvoru mogla bi biti donesena u petak poslije podne. Istodobno, policija je pretražila desetak stanova i kuća u Koruškoj i u Beču. Wolfgang Kulterer bio je više od 15 godina na čelu Hypo Alpe Adria Bank i svojedobno je u austrijskoj javnosti slavljen kao vrlo sposoban manager. Nakon što su 2006. otkriveni neprijavljeni gubitci u banci, Kulterer je morao dati ostavku a Hypo Alpe Adria Bank se počela gušiti u problemima, sve dok nije 2009. prisilno nacionalizirana, kad ju je austrijska država kupila za simbolična tri eura.

Kulterer, rođen 1953. postao je članom uprave koruške Hypo banke 1992., nakon što je radio u nekoliko austrijskih banaka. Kaerntner Landeshypotheken-Bank, kako se punim imenom tada zvala ta banka, pretvorena je u dioničko društvo čime je započela njezina ekspanzija. Nakon raspada Jugoslavije počela se širiti u novonastalim državama na tome području, a 1995. preimenovana je u Hypo Alpe Adria Bank. Širenje je započelo najprije u obliku poslova leasinga u Hrvatskoj i Sloveniji, a u Hrvatskoj je banka 1997. osnovala banku kćer.

>> Sanader i Hypo banka ljubovali za 800,000 maraka

Slijedila su osnivanja daljnjih kćeri banaka po jugoistočnoj Europi, pri čemu je Kulterer bio pokretačka snaga prije nego što je 2006. morao dati ostavku. Međutim, on je i nakon toga ostao u banci i kao član nadzornog odbora sudjelovao u važnim odlukama, između ostaloga i u prodaji banke njemačkoj Bayerische Landesbank 2007. godine. U međuvremenu je austrijsko pravosuđe pokrenulo niz istraga protiv njega i drugih odgovornih u Hypo Alpe Adria Bank, između ostaloga i zbog navodnog pranja novca.

Kulterer je u svibnju pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta izjavio da je sve bilo "u najboljem redu" dok je on bio u banci i da su problemi nastali istom nakon što je on otišao. Kulterer tvrdi da je Bayerische Landesbank (BayernLB) dopustila "nekontrolirani rast" i time banku otjerala u propast.

>> Želimo utvrditi jesu li u aferu Hypo banke bili upleteni građani RH

Predstavnik austrijskog ministarstva financija Harald Waiglein izjavio je u petak kako je "vrlo zadovoljan" time što je austrijsko pravosuđe poduzelo konkretne korake u slučaju Hypo Bank. Austrijska država od prosinca 2009. vlasnica je banke koju je kupnjom nastojala spasiti i stoga su postupci pravosuđa "potpuno u našem interesu", izjavio je Waiglein. Dodao je kako je i posebno istražno povjerenstvo, koje je osnovalo austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova nakon nacionalizacije banke, "u više slučajeva naišlo na ime Kulterera i protiv njega podnijelo više prijava".

Prema navodima istražitelja, u slučaju Hypo Bank istraga se vodi protiv 40 osumnjičenika te stoga nisu isključena daljnja uhićenja. Pretrage i sumnjičenja počela su još u listopadu 2009., kada je pretraženo više prostorija u Njemačkoj, Austriji i Luksemburgu zbog sumnji njemačkog državnog odvjetništva da je BayernLB pri kupnji Hypo Bank platio previsoku cijenu. (hina/metro-portal)

13.08.2010. 16:08:00
Novi komentar
nužno
nužno