« Ekosfera
objavljeno prije 3 mjeseca i 17 dana
TUŽNO

Ugroženi slonovi na Borneu

Procjena je stručnjaka za divlje životinje da su poljoprivreda, rudarstvo, sječa i druge ljudske aktivnosti na Borneu dovele do toga da su slonovi koji žive na tom južnoazijskom otoku postali ugroženi

Nije im lako...
Nije im lako... (Arhiva)
Više o

slonovi

,

Borneo

,

ugroženost

Životinje koje su 'kritično ugrožene' u ekstremnoj su opasnosti od izumiranja ako se ne poduzmu napori za očuvanje. Sljedeća kategorija su ugrožene životinje, poput slonova s Bornea, kojima prijeti vrlo veliki rizik od izumiranja ako se nešto ne poduzme.

- To je mala populacija i lako bi mogla nestati ako samo dopustimo razvoj bez ikakvih mjera očuvanja, rekao je Craig Hilton-Taylor, voditelj IUCN-ove jedinice za Crveni popis.

- Ovi s Borneu su stvarno jedinstveni. To je mnogo manji slon. Ima drugačiji oblik lubanje. Genetika je drugačija. U prošlosti je bilo mnogo rasprava je li subpopulacija na Borneu samo rezultat ljudske djelatnosti u povijesti otoka. Svi dokazi sada pokazuju da se radi o životinji koja se onamo preselila vrlo davno, prirodno, kada su razine mora bile mnogo niže i tada se ondje uspostavila populacija, a s vremenom se odvojila i postala posebna podvrsta. Vrijedi ga sačuvati jer ima jedinstvene evolucijske značajke koje ne vidimo kod drugih azijskih slonova, rekao je Craig Hilton-Taylor.

Stanište slonova s Bornea, koji su općenito manji od slonova u Africi, smanjilo se tijekom posljednjih 75 godina, u početku zbog opsežne sječe.

Slonovi su tada ušli u područja u kojima dominiraju ljudi u potrazi za hranom, zbog čega mogu uništiti usjeve i suočiti se s osvetničkim ubijanjem.

Njihovo stanište dodatno je izgubljeno zbog poljoprivrede, plantaža drva, rudarenja i velikih infrastrukturnih projekata.

Malezijska i indonezijska vlada, koje kontroliraju različite dijelove Bornea gdje se nalaze slonovi, imaju akcijske planove za očuvanje koji zahtijevaju opsežnu koordinaciju s korporacijama, privatnim zemljoposjednicima i zaštitarima.

Među tim mjerama vlasti traže načine za stvaranje koridora za sigurno kretanje slonova između različitih fragmentiranih područja njihovog staništa dok se razvoj neumitno odvija.

- Slonove ne možete zatvoriti u rezervate. Pokušaj ograđivanja rezervata bio bi pretjerano skup, ali također nije dobar za očuvanje vrste. Slonovi se moraju kretati između različitih područja tako da se miješaju. Dakle, genski fond se stalno revitalizira. Ako ih ograničite na mala područja, imat ćete genske probleme. Dakle, moraju se kretati. Dugoročno gledano, tamošnji plan ide na suživot i stvaranje svijesti u lokalnim zajednicama o vrijednosti slonova kako ne bi bilo osvetničkog ubijanja, rekao je Hilton-Taylor.

07.07.2024. 17:00:00
Novi komentar
nužno
nužno