« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
EHHH...

Ugljen se vraća... ali ima problema

Nakon smanjenja dotoka plina iz Rusije, Bundestag je odobrio zakonske promjene koje omogućavaju pojačanu upotrebu ugljena u proizvodnji električne energije. No u praksi ne izgleda sve tako jednostavno

Mda...
Mda... (Arhiva)
Više o

nafta

,

ugljen

,

fosilna goriva

Rusija dostavlja sve manje i manje plina Njemačkoj. Stoga se sada ponovno aktiviraju termoelektrane na ugljen koje su zapravo, u sklopu njemačke politike prelaska na obnovljive izvore energije, već bile osuđene na mirovanje. Zakonski temelji za to su već doneseni, no u praksi se povratak ugljenu čini kompliciranijim nego što se očekivalo.

Potraga za radnicima

Problemi s kojima se suočavaju vlasnici termoelektrana su višestruki. S jedne strane je teško ponovno doći do stručne radne snage: mnogi bivši radnici termoelektrana koje su u međuvremenu u mirovanju su pronašli nova radna mjesta ili promijenili zanimanja. "Za trajni i puni pogon oba termo bloka će nam biti potrebno dodatnih 200 radnika za kojima već tragamo tjednima", rekla je jedna glasnogovornica termoelektrane Jänschwalde u Brandenburgu.

Termo blokovi ove elektrane, koja za pogon koristi drveni ugljen, prvo moraju biti podvrgnuti temeljnom ispitivanju prije nego što će ponovno biti pušteni u pogon. Na koliko dugo, to u ovom trenutku nitko ne može predvidjeti. Njemačka se priprema na dugotrajne probleme u opskrbi plinom iz Rusije i toliko dugo dok se ovaj problem ne riješi, termoelektrane na ugljen bi ponovno trebale igrati veću ulogu.

Gdje je ugljen?

No ne radi se samo o termoelektranama nego i o rudnicima koji su već bili pripremljeni na zatvaranje. Kompanija Steag iz zapadnonjemačkog Essena je u mogućnosti od jeseni ponovno u svojim termoelektranama proizvesti više struje. No termoelktrane u ovom dijelu Njemačke koriste kameni ugljen a rudnici kamenog ugljena u Ruhrskoj oblasti su svi zatvoreni.

Zato bi preostali rudnici u Bergkamenu i Völklingenu u Saarskoj trebali nastaviti s radom i nakon planiranog zatvaranja u listopadu. No opskrba ugljenom i dalje ostaje problem. "U svim našim termoelektranama zalihe su dostatne za možda tjedan dana ako blokovi rade punom parom. Nitko nije računao s obnovljenom potražnjom", priopćio je Steag.

Nedostatak transporta

Ova kompanija doduše raspolaže dodatnim rezervama ugljena ali one se nalaze u Rotterdamu a kad je transport u pitanju i ovdje već odavno postoje uska grla. "Špedicijska branša se još prije dvije godine prilagodila postupnom gašenju termoelektrana pa je smanjila prijevozne kapacitete za ovu vrstu tereta. Trenutno nedostaje brodova, teretnih vagona, lokomotiva, strojovođa", priopćila je kompanija Steag.

I energetski div RWE se priprema na ponovno puštanje u pogon blokova koji su u rezervi. Mnogi strahuju da bi se situacija dodatno mogla zaoštriti ako Rusija nakon redovnog ljetnog remonta plinovoda Sjeverni tok 1, koji bi trebao započeti 11. srpnja, nakon završetka radova, koji u pravilu traju deset dana, iz političkih razloga ovaj plinovod ne pusti ponovno u promet.

12.07.2022. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno