« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
BAŠ TAKO

Ubojstvo novinara trebao bi biti ratni zločin

Predsjednik i izvršni direktor američke novinske agencije Associated Press Gary Pruitt apelirao je danas da se izmijene međunarodni propisi kako bi se ubojstvo ili otmica novinara proglasili ratnim zločinom

Novinari trebaju zaštitu
Novinari trebaju zaštitu (Arhiva)
Više o

ubojstvo novinara

,

Associated Press

,

Gary Pruitt

Gary Pruitt, šef Associated Pressa izjavio je da je potreban novi sistem zaštite novinara dok izvještavaju o sukobima u kojima su sve češće meta ekstremističkih grupa.

"Nekada je oznaka Press ili Media na odjeći i vozilima podrazumijevala određeni stupanj zaštite, a takvo označavanje ih danas sve više pretvara u metu", rekao je Pruitt na skupu Stranih izvjestitelja u Hong Kong.

Dodao je da ''svijet i dalje treba novinare kako bi dobio činjenice i potpunu priču. Ne samo jednu stranu koju ekstremisti žele ispričati."

Prošle godine je poginuo 61 novinar na zadatku, prema podacima Odbora za zaštitu novinara. Među njima su bila četiri novinara AP-a.

Jednu fotoreporterku američke agencije ubio je policajac dok je izvještavala s izbora u Afganistanu. Policajac je prvo dobio smrtnu kaznu, ali je jučer Vrhovni sud tu kaznu preinačio u 20 godina zatvora.

30.03.2015. 16:30:00
Novi komentar
nužno
nužno