« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
HMM

Hrvatska je među najvećih izvoznicima vojne opreme

Prema rezultatima Agencije Alan izvoz naoružanja i vojne opreme iz Republike Hrvatske u 2014. iznosio je oko milijardu i petsto milijuna kuna ugovorenih i realiziranih poslova

Hrvatska je u Top 25 izvoznika
Hrvatska je u Top 25 izvoznika (Arhiva)
Više o

oružje

,

izvoz oružja

Najveći je prošlogodišnji izvoznik karlovačka tvrtka HS Produkt koja je izvezla 434.520 pištolja, i to najvećim dijelom na tržište Sjedinjenih Američkih Država, piše Hrvatski vojnik.

Uz pušku VHS istog proizvođača među najznačajnijim izvoznim proizvodima su i DOK-ING-ovi strojevi i oprema za razminiranje, borbene kacige tvrtke Šestan-Busch iz Preloga, bacači granata RBG-6 pulske tvrtke M Adler D, zatim hrvatski snajperi raznih kalibara i proizvođača, streljivo tvrtke ATIR, zaštitna oprema tvrtke Kroko, te brodovi vojne i policijske namjene Brodosplita,Tehnomonta, Grebena, Viktora Lenca, ali i usluge obučavanja i održavanja borbenih sustava.

Dio spomenutih proizvođača izvoze izravno ili preko drugih privatnih tvrtki dok je za dio njih u izvozu posredovala Agencija Alan kao registrirana državna tvrtka za izvoz.

Hrvatski se izvoz temelji na novim tehnologijama i proizvodima, i to u pravilu u zemlje koje su respektabilni kupci i u kojima se ne štedi niti kupuje jeftina roba, ističe Nekić. Primjerice, hrvatski pištolj koji je dosad proizveden u nekoliko milijuna primjeraka prodaje se u SAD-u, VHS puška na Bliskom istoku.

31.03.2015. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno