« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
ko će koga ako ne...

Ubojstvo Ive Pukanića naručeno iz Zagreba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

ubojstvo Ive Pukanića

,

ubojstvo Pukanića

,

Robert Matanić

,

Željko Milovanović

,

naručeno ubojstvo

,

ubojstvo Pukanića naručeno u Zagrebu

Jedan od glavnih osumnjičenika za ubojstvo Ive Pukanića, Robert Matanić, dao je iskaz policiji u kojem je naveo da je ubojstvo Ive Pukanića naručeno od osoba bliskih Pukaniću iz Zagreba, no preko neke osobe u Beogradu. Matanić tvrdi da je tu informaciju dobio od odbjeglog Željka Milovanića, Legijine crvene beretke, koji se sumnjiči za izvršenje ubojstva.

Matanić je priznao da je neizravno sudjelovao u pripremi ubojstva, pomažući Milovanoviću i Guduriću, koje je označio kao izvršitelje. Prema njegovim riječima, dugo vremena nije niti znao što priprema, jer mu je Milovanović rekao da će se čuti koga su skinuli.

Milovanovića i Gudurića je Matanić upoznao u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici, a odmah su ne našli u planiranju bijega koji na kraju nije uspio. Poslije toga izručen je Bugarskoj, no postupak zbog sumnje da je počinio više ubojstava je na kraju suspendiran zbog nedostatka dokaza i pušten je u svibnju ove godine.

Zatvorski kolege su ga ubrzo kontaktirali, prijateljstvo je obnovljeno i zapečačeno razmjenom pištolja - Matanić je Milovanoviću poklonio Glock, a ovaj njemu Desert Eagle. Zatim su od Matanića zatražili da im nabavi neke automobile i iznajmi stan u centru grada. Tu u priču ulazi Malafani uz čiju je pomoć iznajmljen stan u Petrinjskoj 4, na križanju s Jurišićevom.

Nabavili su Opel Corsu koja je bila ukradena i s njom pratili Pukanića, a nakon toga kupljen je i skuter, koji je do tada već mijenjao vlasnike bez ugovora i bio neregistriran. Skuter su platili 500 eura.

Kada je Matanić napokon shvatio da njegovi prijatelji spremaju neku akciju, pitao je Milovanovića tko je meta, a ovaj je odgovor napisao na mobitel „Na Pukiju". Matanić tvrdi da u tom trenutku nije znao o kome se radi, pa je tek nakon par dana iz novina shvatio o kome se radi. Milovanović mu je čak rekao da pozna atentatora kojem je prije ljeta zapeo metak u cijevi pri pokušaju ubojstva Pukanića na ulici i da mu nije jasno kako je uspio promašiti.

Što se tiče samog ubojstva, Matanić tvrdi da nije imao pojma kada će se dogoditi niti kako, a u vrijeme eksplozije bio je u BMW salonu u Folnegovićevom naselju. Nakon akcije, njegov bratić Luka trebao je izvesti ubojice iz Zagreba, no otišao je samo Milovanović, dok je Gudurić otišao dan kasnije s Amirom Malafanijem.

Povodom svog uhićenja u Spačvi Matanić je izjavio da se našao s Đurovićem kako bi mu vratio dugove iz zatvora u Mitrovici, a Milenko Kuzmanović koji je uhićen nešto kasnije na istom mjestu trebao mu je pribaviti lažne dokumente i srediti odvjetnika u Srbiji koji bi skinuo zabranu ulaska u Srbiju.(metro-portal)

06.11.2008. 10:39:28
Novi komentar
nužno
nužno