« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
RASPRAVA BEZ PRESEDANA

U Vatikanu započeo skup o suzbijanju pedofilije

Dvjesto stručnjaka prisustvuje skupu u Vatikanu, a cilj im je donijeti strategiju za zaštitu djece i ranjivih mladih osoba od pedofilije

Fotografija vijesti
Više o

Vatikan

,

katolička crkva i pedofilija

,

žrtve

,

svećenici pedofilija

Izaslanici iz 110 biskupskih konferencija i poglavari iz 33 crkvena reda počeli su u ponedjeljak u Rimu skup kakvome nema presedana na temu suzbijanja pedofilije, pojave koja je zadnjih godina duboko naškodila ugledu Crkve, javlja Hina.

Gotovo deset godina od izbijanja skandala u Sjedinjenim Državama i lančane reakcije u crkvama u Europi te Australiji, 200 sudionika konferencije do četvrtka će razgovarati o tome pitanju pod geslom "Prema ozdravljenju i obnovi".

Cilj je donijeti strategiju "za zaštitu djece", ali i "ranjivih odraslih osoba", a sudionicima konferencije poruku će uputiti i papa Benedikt XVI.

Crkvi se donedavna predbacivalo da je prerevno štitila krivce, a bila nedovoljno osjetljiva za mlade žrtve. Sudionici su zato dobili naputak privatno razgovarati sa žrtvama prije odlaska u Rim.

Francois-Xavier Dumortier, rektor Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu objasnio je da Crkva sada mora otvorenih očiju sagledati ranu i učiniti sve kako se zla ne bi ponovila. Papa je zauzeo "hrabro stajalište" da sudionici u raspravama ne bi ostali na površini već zadrli duboko u problem, rekao je rektor.

Žrtve su različito reagirale. Neke su "prebolno ranjene i za njih je crkveno poglavlje zatvoreno jednom za svagda" dok druge "žele pomoći kako se tako nešto u budućnosti ne bi ponovilo", objasnio je.

O svim dimenzijama pedofilije govorit će 40 izvjestitelja, a bit će i riječi o utjecaju pornografije s interneta na formaciju svećenika.

Svjedočanstva će na skupu iznijeti i biskupi koji su "hrabro reagirali u obranu žrtva" na Filipinima, SAD-u Brazilu, Meksiku, Njemačkoj i Južnoafričkoj Republici.

Organizatori ističu da bi u problem pedofilije trebalo uključiti i sve ostale ustanove i zajednice te bi Crkva čak mogla "postati predvodnica u zaštiti maloljetnika".

Irkinja Marie Collins koju je svećenik silovao u bolnici u Dublinu dok je bila dijete, jedina je žrtva pozvana svjedočiti na simpoziju. Odluku je teško donijela i žali što je crkvena hijerarhija propustila kazniti nadređene koji su štitili počinitelje, bilo da su to činili hotimice ili nemarom.

U utorak će se u crkvi sv. Ignacija održati pokajničko bdijenje i crkveni oci zatražit će "oprost" od tisuća žrtava.

Konkretni potezi skupa bit će otvaranje e-learning centra što ga financiraju njemačke katoličke ustanove koji bi trebao kleru diljem svijeta omogućiti da se dobro upozna s najboljim praksama i naputcima Crkve te psihološkim spoznajama.

06.02.2012. 15:59:23
Novi komentar
nužno
nužno