« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
nasilje se nastavlja

U Tvornici pretučen gej mladić

LGBTIQ koordinacija oglasila se priopćenjem i traži kažnjavanje homofobije

Žrtva napada Robert Janus
Žrtva napada Robert Janus (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

robert janus

,

Tvornica kulture

,

LGBTIQ

,

nasilje nad homoseksualcima

,

homofobija

U noći sa subote na nedjelju u zagrebačkom klubu Tvornica dogodio se težak homofobni napad na dvojicu gej mladića. Roberta Janusa i njegovog partnera uz udarce i verbalne uvrede homofobnog sadržaja zaštitari toga kluba izbacili zbog poljupca. Događaj nam je potanko opisao izravno sam napadnuti mladić, koji tvrdi da sve mogu potvrditi još trojica svjedoka.

Radi se o još jednom u nizu primjera fizičkog nasilja nad gejevima zbog ponašanja kakvo je uobičajeno i potpuno prihvaćeno kada je riječ o heteroseksualnim parovima. Fizičko nasilje nad LGBTIQ osobama sve učestalije što je naša prisutnost u javnom prostoru vidljivija. Takvi izgredi pridonose širenju straha i nesigurnosti u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj, dok istodobno državne institucije ne poduzimaju nikakve mjere u suzbijanju mržnje i nasilja.

Također, ovo nije niti prvi zabilježeni slučaj da nasilje nad LGBTIQ osobama vrše pojedini zaštitari koji bi trebali štititi sigurnost svih ljudi, a ne je narušavati. Ovim činom ovim su mladićima su povrijedili njihova osnovna prava i dostojanstvo. Ugrožena im je sloboda kretanja i povrijeđeno pravo na slobodno izražavanje identiteta.  

Posve je neprihvatljivo, protuustavno i protuzakonito, te protivno svim standardima ljudskih prava da u Hrvatskoj postoje prostori, bili oni klubovi ili plaže, koji su nekim osobama dozvoljeni, a nekima nisu.

LGBTIQ koordinacija Hrvatske traži od Tvornce kulture i njezine uprave javnu ispriku Robertu Janusu i njegovom partneru, kao i da ispita koji je od zaštitara postupio homofobno, te da se odgovornima otkaže suradnja. Od zaštitarske kuće traži da najoštrije kazne zaštitare koji sudjelovali u ovo gnusnom činu, a od policije da temeljito istraže slučaj i podnesu kaznene prijave za diskriminaciju po osnovi seksualne orijentacije. (METRO PORTAL)

LGBTIQ koordinacija Hrvatske o ovom će događaju izvijestiti  domaće i međunarodne institucije i organizacije za ljudska prava, napose OESS, Human rights Watch, Amnesty Int. i Europski parlament. Također, i sami će poduzeti i daljnje akcije kako bi se razotkrili i spriječili svi daljnji pokušaji ograničavanja kretanja i slobodnog izražavanja identiteta LGBTIQ populacije.

15.09.2008. 15:59:19
Novi komentar
nužno
nužno