« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
CIRKUS NAKON CIRKUSA

U Turkmenistanu se ponovno može u cirkus

Ovaj petak Turkmeni su nakon deset godina ponovno mogli uživati u vratolomijama klaunova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Turkmenistan

,

Gurbanguli Berdimuhamedov

,

povratak cirkusa

,

Saparmurat Nijazov

,

ukidanje zabrana

Od ovoga vikenda posjetitelji u Turkmenistanu ponovo mogu u cirkus, gotovo deset godina nakon što je ga je tadašnji predsjednik države zabranio nazvavši ga "stranom" kulturom.

Živopisni Saparmurat Nijazov, koji se nazvao Turkmenbašijem - ocem svih Turkmena i poznat po čitavom nizu apsurdnih odluka, zabranio je cirkus 2001. godine jer je "u suprotnosti s turkmenskim mentalitetom".

Nijazov, koji je umro 2006., također je bio zabranio ruž za usne, zlatne zube, muškarcima duge kose i brade, a svrhu štićenja nacionalne kulture zabranio je emitiranje glazbe s bilo kakvog nosača zvuka, sinkroniziranje stranih filmova i upotrebu radija u autu, ukinuo je operu, balet i knjižnice u manjim mjestima.

Prva cirkuska predstava nakon 10 godina održana je u petak u glavnom gradu Ašhabadu, a gledao ju je i Nijazovljev nasljednik predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov. Privukla je oko 1.500 djece koja su, među ostalim, uživala u izvedbama klaunova i raznih životinja.

Berdimuhamedov je pozvao na razmatranje Turkmenbašijeve politike nakon njegove smrti i pokazao spremnost da oživi zabranjene kulturne institucije i priredbe. (hina/ metro-portal)

24.04.2010. 15:47:25
Novi komentar
nužno
nužno