« Žene
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
HIGIJENA PRIJE SVEGA

U trudnoći zube perite češće

Žene koje su u trudnoći trebale bi što boljeg zdravlja, a to se posebno odnosi na usnu šupljinu

U trudnoći češće perite zube
U trudnoći češće perite zube (Shutterstock)
Više o

trudnoća

,

zubi

,

oralna higijena

Brojne komplikacije u trudnoći liječnici ne znaju objasniti. Znanstvenici ih pak pripisuju lošoj oralnoj higijeni, odnosno bakterijama koje žive u usnoj šupljini i koje se mogu prenijeti putem krvi do djeteta. Bakterije mogu uzrokovati ozbiljne probleme, uključujući i prerani porod, malu porođajnu težinu, prijevremene kontrakcije i infekcije kod djeteta. U slučaju posjekotina ili drugih rana, bakterije ulaze u krv te se tim putem prenose do maternice. Ukoliko imate problema sa zubima, pokušajte prije začeća riješiti sve probleme vezane uz njih.

Kako buduća mama treba brinuti o oralnoj higijeni?

Buduća mama treba redovno prati zube, iako joj pranje zubi može izazvati mučninu. Ako je problem u tome, uvijek može promijeniti zubnu pastu. Svakodnevno čišćenje zubi koncem u vrijeme trudnoće zbog osjetljivosti desni može biti neugodno, no jako je važno da se zubi njime ipak čiste. Stručnjaci preporučuju korištenje električne četkice koja odlično uklanja sve naslage. Osim svega nabrojanog preporuča se i korištenje vodice za ispiranje usne šupljine.

U trudnoći češće perite zube

Hormonska ravnoteža za vrijeme trudnoće može utjecati na desni 

Kada je žena trudna u njenom tijelu dolazi do hormonskih promjena. Hormoni putuju kroz tijelo krvnim žilama i do desnih. To može utjecati na povećanje rizika od bolesti u usnoj šupljini. Problem je veći ukoliko oralna higijena nije primjerena. Posebno pažljive trebaju biti žene koje su i prije trudnoće imale problema s desnima. 

Briga o zubima počinje s zdravom prehranom

Za oralnu higijenu je prije svega važna pravilna prehrana. Više o tome kako osmijeh učiniti ljepšim i usnu šupljinu zdravijom saznajte ovdje. Buduće mame trebaju izbjegavati sokove i slične napitke koji su puni šećera koji se pak lijepi za zube i uništava ih. Umjesto soka radije si priuštite čašu vode. Za zdrave desni, zdrave zube i općenito zdravu usnu šupljinu jako je, dakle, važna zdrava prehrana. Tako ćete pobrinuti ne samo za svoje desni nego i za zdravlje svog djeteta. Ukoliko zanemarujete sebe zanemarujete i dijete.

Izvor: Intimatemedicine.com.hr

05.10.2010. 15:40:00
Novi komentar
nužno
nužno