« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
IZGUBLJENA NAGRADA

U svibnju dodjela preskočenog Man Bookera za 1970.

Godina 1970. preskočena je zbog promjene Bookera iz nagrade za prošlu godinu, u nagradu za tekuću godinu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Man Booker

,

Iris Murdoch

,

Ion Trewin

,

Margaret Laurence

,

Len Deighton

,

Ruth Rendell

,

Reginald Hill

Desetljeće nakon smrti i više od tri desetljeća pošto je osvojila najugledniju britansku književnu nagradu, Iris Murdoch ima izgleda da ju ponovno osvoji. Autorica je među 21 piscem koji su objavili romane na engleskom 1970., a natjecat će se za "preskočenu" nagradu Booker.

Knjige nisu uzete u obzir za nagradu u to doba jer je Bookerova nagrada prvotno dodjeljivana za bilo koju knjigu objavljenu u protekloj godini, ali je 1971. postala nagradom za najbolji roman objavljen te godine. Tako je gomila knjiga objavljenih 1970. ostala na cjedilu, a "preskočena" nagrada Man Booker pokušaj je da se nadoknadi propušteno.

"Naš širi izbor pokazuje da je 1970. bila važna godina za romane napisane na engleskom", rekao je u ponedjeljak direktor književne nagrade Ion Trewin.

Među 22 djela nalazi se "A Fairly Honourable Defeat" Iris Murdoch, te romani Margaret Laurence, Lena Deightona, Ruth Rendell i Reginalda Hilla. Sve knjige moguće je nabaviti i danas. Iris Murdoch osvojila je Bookera 1978. za "The Sea, The Sea".

Uži izbor bit će objavljen u ožujku. O pobjedniku će odlučiti javno glasovanje na web stranici Man Booker Prizea, a proglašenje je u svibnju.

Lost Man Booker Prize treća je specijalna nagrada koju dodjeljuje ta organizacija. Prigodom obilježavanja 25. obljetnice nagrade osnovana je nagrada Booker of Bookers, a 2008., na 40. obljetnicu, i Best of the Booker. Salman Rushdie osvojio je obje nagrade romanom "Djeca ponoći".

Nagrada je prvi put dodijeljena 1969. Dugo je vremena bila poznata pod imenom Booker Prize, ali je preimenovana u Man Booker Prize prije nekoliko godina, kad ju je počela sponzorirati tvrtka Man Group PLC. (hina/metro-portal)

01.02.2010. 12:30:15
Novi komentar
nužno
nužno