« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PUT ZA NIGDJE

U šest hrvatskih gradova prosvjedovalo svega 500 ljudi

Nekoliko desetaka prosvjednika okupilo se u Splitu, Riječani su održali minutu šutnje za pokradenu Hrvatsku

Osijek
Osijek (YouTube)
Više o

prosvjedi za rušenje Vlade

,

prosvjedi u Hrvatskoj

Loše vremenske prilike ili zasićenost? Na prosvjedima izvan Zagreba u srijedu se okupilo svega 500-tinjak ljudi, prenosi Hina.

Nekoliko desetaka prosvjednika, što je najslabiji odziv u protekla dva tjedna otkako se održavaju ti prosvjedi u Splitu, došetalo je do nabdiskupijskog sjedišta, odnosno Biskupijske palače u Zvonimirovoj ulici, na što su se odlučili zato što su zamjerili biskupima, kako su rekli, zbog izjava da se ne slažu s prosvjedima. Pritom su povicima poručivali Crkvi da „mora pokazati vjeru u čovjeka". Pred ulazom u biskupsku palaču stajala je nekolicina aktivista nevladine udruge „Volim Hrvatsku" držeći zastave u rukama. Svojim povicima uzvraćali su prosvjednicima „na krivoj ste adresi" , „četnici i partizani su ubijali Hrvate".

Potom su se prosvjednici približili članovima te udruge te su jedni drugima, unoseći se u lice, govorili „sram vas bilo" mašući rukama. Članovi udruge „Volim Hrvatsku" su rekli kako se ne protive prosvjedima, ali da se ne „vrijeđa Crkva i vjerski osjećaji".

Nakon kratke svađe i pogrdnih riječi pripadnici interventne policije stali su između njih, a prosvjednici su zatim došetali do Zavoda za zapošljavanje i Županijskog suda uzvikujući „Mladen Bajić štitio Ivu Sanadera". Također su nosili transparent s dva portreta Josipa Broza Tita i natpisom „Živio socijalizam, dolje robovlasnički kapitalizam".

Dubrovnik: Vratite nam budućnost

Na večeras održanom prvom prosvjedu u Dubrovniku stotinjak prosvjednika došlo je s Pila na Stradun i pred gradskom vijećnicom prosvjedovalo protiv gradske vlasti a pred prostorijama HDZ-a protiv vladajuće stranke i Vlade.

Uzvicima protiv vlade i premijerke i HDZ-a tražili su prijevremene izbore. Nosili su natpise na kojima je pisalo "Vratite nam budućnost" , "Ili Vlada pada ili Hrvatska propada" ,"Hoćemo struju". Prosvjed u Dubrovniku pratila je skupina znatiželjnika, a prošao je bez izgreda.

Karlovac: Put za nigdje

U Karlovcu je večeras dvjestotinjak prosvjednika po jakoj kiši obišlo grad uz uobičajene parole: "Lopovi, lopovi", "Jaco odlazi", a prema prostorijama HDZ-a uputili su se uz povike "Idemo do zločinačke". Na vrata HDZ-a zaljepili su fotografiju tzv. Vukelićevog mosta s natpisom "Put za nigdje". Uzvikivali su da su privatizacija i ratno profiterstvo zločini bez zastare.

U karlovačkom je naselju Rakovcu bilo blokirano nekoliko ulica, policija je prosvjednicima spriječila da dođu do stana gradonačelnika Damira Jelića. Gradonačelnika su pozivali da se "ako je pošten iščlani iz zločinačke organizacije".

Prosvjednici su pjevali "Moja Domovinu" i uzvikivali "Volimo Karlovac".

Minuta šutnje za pokradenu Hrvatsku

Po dogovorenu programu prosvjeda u Rijeci svake srijede i subote danas je gradskim središtem prošlo 70-ak prosvjednika tražeći odlazak vlade. Prosvjednici su po jaku pljusku prošli Korzom noseći transparent "Vlado, odlazi: slobodu, dostojanstvo i budućnost ne damo", a uzvikivali su "Jaco, odlazi" i "HDZ, odlazi". Na fontani na Jelačićevu trgu, koju je Rijeci darovao prijateljski japanski grad Kawasaki, zapalili su svijeće i minutom šutnje izrazili suosjećanje s tragedijom japanskog naroda.

Minutu šutnje na Jadranskom trgu, kako su naveli, posvetili su "pokradenoj Hrvatskoj". Za vrijeme prosvjeda nije bilo izgreda.

Samo dvadesetak prosvjednika, koji traže odlazak vlade i raspisivanje izbora, okupilo se večeras na protuvladinu prosvjedu na pulskom Trgu Portarati. Prosvjednici su najavili za subotu nov prosvjed na kojem očekuju veći odziv, a današnji slab odziv pripisuju kiši koja pada u Puli. U subotu će, kako su istaknuli, "iznijeti konačnu verziju zahtjeva, odnosna uvjeta nezadovoljnih građana koji prosvjeduju diljem Hrvatske".

16.03.2011. 22:48:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    17.03.2011. 09:45
    prerano je još... tek kada većina neće moć kupovat osnovne namirnice i kada zavlada glad, tek tad će im doć do mozga... ljudi su glupi, tek kad im dođe do grla razmišljaju o tome da poduzmu nešto :-P
  2. avatar
    xena
    17.03.2011. 13:36
    točno to, još nije dovoljno loše. vlada od prvog dana ignorira prosvjede i čeka da se sami od sebe riješe što se i događa. svaki put je sve manje ljudi. u hrvatskoj ne postoji prava demokracija. igramo se demokracije svake 4 godine na izborima, a znamo da i na njima glasaju mrtvi.
Novi komentar
nužno
nužno