« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Hrvati najviše vjeruju tisku, najmanje Crkvi

Majka svih korupcija je, po mišljenju članice nacionalnog antikorupcijskog vijeća Ingrid Antičević Marinović, politička korupcija na svim razinama

Crkva sve više gubi povjerenje hrvatskih građana
Crkva sve više gubi povjerenje hrvatskih građana (Željko Šop/CROPIX)
Više o

korupcija

,

Crkva

,

pravosuđe

,

Hrvatska

,

Tisak

,

mediji

,

povjerenje

,

institucije

Broj hrvatskih građana koji vjeruju da se u borbi protiv korupcije ništa ne može učiniti drastično se smanjio u odnosu na 2007. godinu, podatak je iz istraživanja Ministarstva pravosuđa koje je objavljeno na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije na temu "Percepcija korupcije i povjerenja", piše Hina.

Istraživanje koje je za Ministarstvo pravosuđa provela agencija Hendal pokazalo je kako je 2007. godine 17 posto građana smatralo kako se u borbi protiv korupcije ne može učiniti ništa, dok je 2010. taj broj smanjen na pet posto. U javnosti i dalje postoji veliko nepovjerenje prema političarima za koje čak 88 posto građana smatra da imaju najviše koristi od korupcije, a za njima odmah slijedi organizirani kriminal sa 76 posto, rekao je Davor Dubravica iz Ministarstva pravosuđa.

Najveći "dobitnici povjerenja" građana u 2010. godini su tisak, TV i pravosuđe. Kada je riječ o povjerenju u institucije u 2010. godini, prema Sekulićevim riječima najveći je gubitnik Crkva, koja je 2004. bila na prvom, a 2010. na trećem mjestu kada je riječ o povjerenju građana, i to iza vojske i policije.

Percepcija korupcije, prema iznesenim podacima i ocjenama sudionika rasprave, u porastu je i u lokalnoj samoupravi, u uredu za graditeljstvo (27,1 posto), što je drastično povećanje u odnosu na 2007. godinu kada je osjećaj da se od njih očekuje mito u tom segmentu imalo tek 6 posto građana. Zanimljiv je i podatak iz istraživanja, koji govori o drastičnom padu percepcije korupcije u zdravstvenim ustanovama sa 50 posto 2007. na 22 posto 2010. godine, što je posebno obradovalo ministra zdravstva i socijalne skrbe te potpredsjednika Vlade Darka Milinovića.

On je ustvrdio kako smo "borbu protiv korupcije toliko ispolitizirali da se pretvara u antipoduzetničku klimu". Govoreći o rezultatima istraživanja Pravnog fakulteta vezanim za promjene u percepciji građana u odnosu na državne službenike, Duško Sekulić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta je naglasio kako je 2004. godine 22 posto ispitanika smatralo da su u korupciju uključeni svi državni službenici, dok je 2010. godine to smatralo čak 44 posto ispitanika.

Najveći "dobitnici povjerenja" građana u 2010. godini su tisak, TV i pravosuđe. U tisak je tako u 2004. vjerovalo tek 23 posto ispitanika, dok se 2010. godine taj broj povećao na 43 posto. Sekulić zanimljivim drži i podatak da 2004. godine nikakvo povjerenje u Sabor nije imalo 21 posto građana, dok se 2010. godine taj broj povećao na 35 posto. Kada je riječ o povjerenju u institucije u 2010. godini, prema Sekulićevim riječima najveći je gubitnik Crkva, koja je 2004. bila na prvom, a 2010. na trećem mjestu kada je riječ o povjerenju građana, i to iza vojske i policije.

U javnosti i dalje postoji veliko nepovjerenje prema političarima za koje čak 88 posto građana smatra da imaju najviše koristi od korupcije, a za njima odmah slijedi organizirani kriminal sa 76 posto.

Najnoviji podaci pokazuju, kako je rekao Sekulić, da povjerenje u crkvu ima 53 posto građana, što je pad u odnosu na njih 67 posto u 2004. godini. Član Vijeća Željko Horvatić izrazio je sumnju u podatak kako povjerenje u crkvu opada. "Inzistirati na tome da je crkva gubitnik neznanstveno je", poručio je Horvatić. Također je ocijenio i kako je odnos percepcije i stvarnosti teško prosuditi. Zanimljiv podatak koji je iznio Sekulić je i onaj prema kojem su glasači SDP-a 2004. godine imali viši stupanj povjerenja u EU od glasača HDZ-a. Godine 2010. taj je postotak kod SDP-ovih birača ostao isti, ali po povjerenju u EU HDZ-ovi birači premašili su SDP-ove.

Predstavljajući Globalni korupcijski barometar za 2010. koji je proveden u 86 zemalja, Nikola Kristić iz Tranparency Internationala Hrvatska je iznio podatak prema kojem ispitanici u svih 86 zemalja smatraju kako korupcija raste, a političke stranke smatraju najkorumpiranijim dijelovima društva. Kada je riječ o Hrvatskoj, Kristić je rekao kako čak 56 posto građana napore vlasti da suzbiju korupciju doživljavaju neuspješnim. Majka svih korupcija je, po mišljenju članice Vijeća Ingrid Antičević Marinović, politička korupcija na svim razinama, a zabrinjava, kako je kazala, i porast percepcije korupcije u jedinicama lokalne samouprave.

16.03.2011. 17:30:00
Novi komentar
nužno
nužno