« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
šerijat

U Saudijskoj Arabiji žele ukinuti poligamiju

Muškarac želi ukinuti pravo na četiri zakonite žene

Fotografija vijesti
Više o

poligamija

,

ravnopravnost spolova

,

šerijatski zakon

,

ukidanje poligamije

U zemlji u kojoj šerijatsko pravo muškarcima dozvoljava četiri zakonite žene, šeik Mehlef Daham al-Šamari, član Nacionalnog vijeća za ljudska prava u Istočnoj pokrajini i poznati borac za ljudska prava, objavio je da bi muškarci drugu ženu smjeli oženiti samo ako im prva supruga to izričito dozvoli. Osim izričite dozvole, prva bi supruga svom mužu morala ispostaviti i "svjedodžbu" u kojoj potvrđuje kako je "moralno, financijski i tjelesno" u stanju uzdržavati i usrećiti ženu broj dva.

Al-Šamari je listu rekao da je svjestan kako će njegova inicijativa razbjesniti mnoge muškarce u zemlji. Ali, naglasio je, njegov je cilj prvenstveno ojačati prava žena i djece koji često pate od posljedica više brakova.

U zemljama islamskog svijeta, u kojima je na snazi šerijatsko pravo, muškarcima je tradicionalno dozvoljeno imati četiri supruge istodobno. To pravo je teorijski ograničeno obvezom da je taj čovjek u stanju jednako se brinuti za sve žene i djecu rođenu u tim brakovima, ali dosad to nijedna vjerska ni svjetovna institucija u islamskim državama nije ozbiljnije provjeravala. Među islamskim zemljama Turska i Tunis zakonski brane više od jednog braka istodobno. (hina/metro-portal)

15.10.2008. 15:01:58
Novi komentar
nužno
nužno