« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
HERODOTOV MIT

U Sahari pronađena izgubljena Kambizova vojska

Talijanski arheolozi tvrde da su u egipatskom pijesku pronašli rješenje jedne od najvećih misterija arheologije

(Foto: Angelo i Alfredo Castiglioni)
Više o

Egipat

,

arheologija

,

izgubljena Kambizova vojska

,

Kambiz II.

,

Alfredo Castiglioni

,

Angelo Castiglioni

Brončano oružje, srebrna narukvica, naušnica i stotine ljudskih kostiju pronađene u pijesku zabačenog dijela Egipta potaknuli su nade arheologa kako se radi o izgubljenoj vojsci perzijskog kralja Kambiza II.

"Pronašli smo prve arheološke dokaze o ovoj Herodotovoj predaji", izjavio je za Discovery News Dario Del Bufalo, član ekspedicije sveučilišta iz talijanskog Leccea koja je otkrila nalazište.

Prema Herodotu, moćna vojska od oko 50 tisuća ljudi koju je Kambiz poslao da unište Amonov hram u oazi Siwa u zapadnom Egiptu, zakopana je u katastrofalnoj pješčanoj oluji 525. godine pr.n.e. Herodot (484.-425.pr.n.e.) je zapisao kako je vojska nakon nekoliko dana hoda kroz pustinju dospjela do oaze El-Kharga, a nakon što su nastavili put gubi im se svaki trag.

Predaja je kroz povijest zaboravljena, a kako nitko nije pronašao nikakve dokaze o njenoj istinitosti, većina arheologa smatra da se radi o mitu, no, to bi se moglo promijeniti.

Talijanski arheološki dvojac, poznati blizanci Angelo i Alfredo Castiglioni, koji su prije 20 godina otkrili i egipatski 'zlatni grad' Berenike Panchrysos, tvrde kako ovaj pronalazak potvrđuje priču antičkog grčkog pisca.

Sve ukazuje na to da je Herodot govorio istinu

"Sve je počelo tijekom ekspedicije u kojoj se 1996. u blizini Bahrina tražilo željezne meteorite. Radeći u tom području, koje je blizu oaze Siwa, istraživači su pronašli ljudske ostatke i nešto što je sličilo na sklonište", objasnio je Alfredo Castiglioni.

Geolozi su pomoću detektora metala na tom mjestu pronašli brončane artefakte perzijskog porijekla za koje je potvrđeno da datiraju iz vremena kralja Kambiza. Radilo se o nekoliko vršaka strijela i jednom bodežu. Nedaleko su pronađene narukvica, naušnica i dio ogrlice.

Braća Castiglioni zaključila su kako je perzijska vojska sva ova stoljeća ostala izgubljena jer su ju tražili na krivoj lokaciji. Sve potrage do sada su pretraživale tada poznate trgovačke rute koje Siwi prilaze sa sjevera, a čini se kako je vojska oazi odlučila prići s juga što potvrđuju iskapanja napravljena duž predložene alternativne rute.

"Ta ruta bila bi logičan izbor zapovjednika jer bi neprijatelju prišao s leđa, a i ne bi morao osvajati svaku oazu i postaju na poznatoj ruti jer su nju kontrolirali Egipćani", pojasnio je Castiglioni.

Kobna karta i 'khamsin'

Vojska je međutim zalutala zbog nepreciznih karata. Amonov hram na njima je bio prikazan oko 100 kilometara južno od Siwe te su vojnici po dolasku našli samo pijesak i 'khamsin' - vruć, snažan i nepredvidiv jugoistočni saharski vjetar.

"Dio vojnika spasio se u zaklonu koji smo pronašli, a dio je možda dospio i do jezera Sitre te tako preživio", kaže Castiglioni.

Na kraju ekspedicije istraživači su odlučili provjeriti istinitost beduinskih priča o tisućama kostiju koje se, ovisno o vremenskim uvjetima, povremeno mogu vidjeti na jednoj obližnjoj lokaciji. I zaista, pronašli su masovnu grobnicu.

"Vjerujemo da pljačkaši grobova već dobro znaju za ovo mjesto jer je očito da su mnogi artefakti odneseni. Ipak, pronašli smo dijelove opreme perzijskog porijekla i zato smo uvjereni da je ovaj zabačeni dio pustinje mjesto tragedije koju je opisao Herodot. Ostatak velike vojske nesumnjivo je ovdje negdje, ispod debelih pješčanih nanosa, samo ih treba pronaći", zaključuju arheolozi.

10.11.2009. 19:29:49
Novi komentar
nužno
nužno