« Život
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
simptomi i opasnosti

Svinjska gripa kod kućnih životinja

Kod kojih životinja postoji rizik, kako prepoznati simptome i kako na njih reagirati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

svinjska gripa

,

kućne životinje

Psi
Iako nema potvrđenih slučajeva svinjske grIpe kod pasa, važno se držati osnovnih higijenskih uvjeta u kući. Bolesnim vlasnicima savjetuje se da za vrijeme oboljenja psa povjere na čuvanje zdravoj osobi iz obiteljskog ili prijateljskog kruga.

Mačke
Američki savez veterinarske medicine objavio je da je domaća mačka iz Iowe zaražena virusom gripe H1N1, što je prvi i zasada jedini takav slučaj. Mačku su vjerojatno zarazili ukućani, a veterinari smatraju da se radi o pojedinačnom slučaju i da će se mačka dobro oporaviti. Kako su mačke podložnije oboljenju od pasa, potrebno se u slučaju infekcije držati podalje od životinje.

Ptice
Farma u Čileu izvijestila je o prelasku virusa na pticu. Kao i kod ostalih životinja, potrebno je obratiti pozornost na higijenske uvjete.

Ostale kućne životinje
Nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze, ali se vlasnike poziva na praćenje simptoma.

Cijepljenje životinje
Ne postoji cjepivo za životinje. Niti jedan do sada poznati lijek nije dopušten, ali su prvi testovi pokazali da je cjepivo za ljude jednako efikasno kod životinja. Međutim, nitko još nije zatražio odobrenje za njegovo korištenje.

Simptomi
Vrlo su slični običnoj gripi, a svakako se vlasnicima preporuča da životinju odvedu veterinaru čim primijete prve znakove oboljenja. Samostalno liječenje zaražene životinje ljudskim lijekovima može biti kontraproduktivno. Za potvrđivanje virusa potreban je uzorak životinjske sline.

Opasnosti
Prenošenjem na životinje, virus H1N1 može mutirati i tako postati puno opasniji i za ljude. Iako još ne postoje naznake mutacije, predviđa se da bi ona mogla dovesti do velike globalne pandemije.

10.11.2009. 22:32:05
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Adam
    18.11.2009. 15:49
    Moja maca kašlje i kašlje. Da li je to znak gripe(svinjske)!
Novi komentar
nužno
nužno