« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

U pucnjavi na tajlandsko - kambodžanskoj granici dvojica mrtvih

Big Brother za sada nastavlja s emitiranjem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

big brother

,

Tajland

,

tajlandska kriza

,

kambodžanski vojnici

,

sukobi na Tajlandu

U unakrsnoj vatri između tajlandskih i kambodžanskih vojnika ubijena su najmanje dvojica, a ranjena su sedmorica vojnika u blizini hrama Preah Vihear koji je povod žestokog prijepora između Bangkoka i Phnom Penha.

Kambodžanski ministar vanjskih poslova Hor Namhong izjavio je da su "u oružanom sukobu na kambodžanskoj strani dvije osobe mrtve i dvije su ranjene".

Visoki tajlandski vojni dužnosnik, general-potpukovnik Wiboonsak Neeparn, rekao je da su petorica tajlandskih vojnika ranjena u tim izgredima koji su trajali nešto više od dva sata, prema kamobodžanskom brigadnom generalu Homu Sam Olu.

U središtu prijepora između Bangkoka i Phnom Penha je oko 4,6 četvornih kilometra tla u blizini hrama za koje je Međunarodni sud pravde 1962. presudio da pripada Kambodži.

Hrvatski državljani u Tajlandu dobro su i nisu ugroženi sukobom Tajlanda i Kambodže, a hrvatski Big Brother, koji se ove godine priređuje u toj zemlji, nastavlja se emitirati, saznaje se iz Ureda glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

"Sudionici hrvatskog Big Brothera udaljeni su 400 kilometara od područja sukoba te ih sukob ne pogađa i svi su na sigurnom", dodaje isti izvor.

Sukob između Tajlanda i susjedne Kambodže izbio je u srijedu zbog prijeporna dijela teritorija u blizini hrama Preah Vihear. Područje oko hrama je presudom Međunarodnoga suda pravde u Den Haagu 1962. pripalo Kambodži, no područje oko ruševina hrama stalan je uzrok nesporazuma između Bangkoka i Phnom Penha.

Napetosti zbog hrama traju od srpnja, a u ponedjeljak je kambodžanski premijer Hun Sen zaprijetio da će to područje pretvoriti u "polje smrti", ako Tajland ne povuče svoje snage. Hrvatskom konzulatu u Tajlandu za sada se nisu javljali hrvatski državljani koji se nalaze u toj zemlji, te se pretpostavlja da su svi dobro. Stanje u zemlji prati i Hrvatsko veleposlanstvo u Indoneziji. Tajland je u srijedu pozvao svoje državljane da napuste Kambodžu pošto je izbio sukob na granici između dviju zemalja. (hina/metro portal)

15.10.2008. 18:06:10
Novi komentar
nužno
nužno