« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
RUMUNJSKA

U ožujku konzultacije o američkom proturaketnom štitu

Rumunjski predsjednik prošli je tjedan najavio kako će prihvatiti kopnene presretače balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Rumunjska

,

proturaketni štit

Konzultacije o planiranom postavljanju u Rumunjskoj presretača balističkih raketa u sklopu američkog obrambenog sustava održat će se "vjerojatno" u ožujku, priopćilo je u utorak rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Konzultacije s američkom stranom održat će se vjerojatno u drugoj polovini ožujka, kada Sjedinjene Države trebaju podastrijeti tehničke podatke" o tom planu, dodaje ministarstvo.

Rumunjski predsjednik Traian Basescu najavio je prošlog tjedna da će Rumunjska, na poziv Washingtona da sudjeluje u njegovu obrambenom sustavu, prihvatiti kopnene presretače balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa.

Bukurešt je već u listopadu objavio nakanu da sudjeluje u tom novom projektu proturaketnog štita.

Kako navodi Bukurešt, priprema ugovora o sudjelovanju Rumunjske u tom projektu trebala bi potrajati "godinu do godinu i pol dana".

Presretači tipa SM-3koji će se postaviti u "kopnenim bazama u jugoistočnoj Europi" bit će operativni do 2015.

U utorak je načelnik glavnog stožera ruske vojske Nikolaj Makarov izjavio da je američki obrambeni sustav "uperen protiv Rusije" i da bi mogao oslabiti njezinu moć nuklearnog odvraćanja, po izjavama koje je prenijela agencija Interfax. (hina/metro-portal)

09.02.2010. 20:09:14
Novi komentar
nužno
nužno