« Glazba
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

U novom smjeru uz tradicionalnu kvalitetu

Nova sezona Zagrebačkih solista

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Branimir Pofuk, CROPIX)
Više o

Zagrebački solisti

Zagrebački solisti, ansambl velike tradicije, otvaraju 55. jubilarnu sezonu prvim koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu 28. listopada, najavio je novi umjetnički direktor i koncertni majstor Borivoj Martinić-Jerčić na današnjoj konferenciji za novinare.

Programski sadržaj i postava Zagrebačkih solista u 55. obljetničkoj sezoni najavljuju novi put kojim će krenuti ansambl nadovezujući se na ostavštinu velikog Antonija Janigra, jednog od utemeljitelja Zagrebačkih solista, istaknuo je umjetniči direktor Martinić-Jerčić.

Napomenuo je i kako pomlađeni ansambl Zagrebačkih solista u budućnosti želi postati živi sudionik i poticatelj glazbenog života Zagreba i Hrvatske.

Uz standardni repertoar, Zagrebački solisti u 55. sezoni predstavit će četiri praizvedbe i jednu hrvatsku premijeru te pokrenuti suradnju s više istaknutih hrvatskih i inozemnih skladatelja i uglednih svjetskih glazbenika.

Umjetnički direktor i koncertni majstor Martinić-Jerčić također je najavio da za Zagrebačke soliste novu skladbu za jazz gitaru i gudače piše Amerikanac Bruce Dunlap, jedan od najpoznatijih suvremenih jazz gitarista. Naša glazbena javnost imat će prilike čuti i još novih skladbi pisanih za Zagrebačke soliste, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Zagrebački solisti u 55. sezoni ugostit će i niz prvorazrednih glazbenih umjetnika iz svijeta, među kojima kanadskog violončelista Davida Eggerta, pobjednika natjecanja Antonio Janigro u Zagrebu 2008., rusko-njemačkog pijanista Igora Levita te američkog dirigenta i violinista Guillerma Figueroa.

Umjetnički direktor ansambla Zagrebačkih solista najavio je i program za mlade umjetnike pod nazivom Stipendisti Zagrebačkih solista.

Na prvom koncertu u utorak, 28. listopada, u Hrvatskom glazbenom zavodu Zagrebački solisti izvodit će djela C. Stamitza, F. Couperina i J. Suka, a solisti su violinist Aleksandar Milošev i violončelist David Eggert.

O budućem radu Zagrebačkih solista govorile su i izvršna direktorica ansambla Anela Mažuran i generalna menadžerica Dinka Migić Vlatković. (hina/metro-portal)

21.10.2008. 14:46:55
Novi komentar
nužno
nužno