« Znanost
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
WOW!

U Nizozemskoj u promet pušten prvi most nastao 3D printanjem

3D tehnika naveliko se koristi i u građevinskoj industriji, pa je tako u promet pušten prvi most koji je nastao na ovaj, ne baš klasičan način

3D most u Nizozemskoj
3D most u Nizozemskoj (digitaltrends.com)
Više o

most

,

3D printanje

Osim što su se počeli printati ljudski organi, 3D tehnika naveliko se koristi i u građevinskoj industriji. Naime, jučer je u gradu Gemertu u Nizozemskoj u promet pušten prvi betonski most nastao spomenutom tehnikom.

Iz sveučilišta u kojem je most printan govore kako most nije velik, a namijenjen je biciklistima, no to ne čudi s obzirom na tehniku kojom je nastao. Sastoji se od 800 slojeva, a bilo je potrebno 3 mjeseca da se ispintaju svi betonski dijelovi. Tako je, plastika na koju smo navikli kod 3D printanja izgleda da je stvar prošlosti, ili je tako barem u ovom slučaju.

Most je dug 8 metara i unatoč tome što je namijenjen biciklistima, testiran je na nosivost od 5 tona. Osim što je potpuna novost u svijetu s obzirom na način izgradnje, most je dobar i za okoliš - za njegovu izgradnju potrebno je puno manje betona nego za konvencialne mostove koji nastaaju tako da se kalupi ispunjavaju graževnim materijalom. 

Nadalje, 3D tehnika omogućuje arhitektima da dizajniraju most bilo kojeg oblika na bilo kojem mjestu, a izvođačima radova da ga brže izgrade. 

Izgleda da u budućnosti možemo očekivati samo još više ovakvih građevina. 

Piše: Andrea Holi
25.10.2017. 11:29:00
Novi komentar
nužno
nužno