« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
MALI ZELENI

U našoj galaksiji postoji 100 milijardi planeta sličnih Zemlji

Čovječe, malen si ispod zvijezda - ako mislite da je to samo pjesnička figura, grdno se varate jer njih stvarno ima beskonačno mnogo...

Galaksija je prepuna mjesta za život
Galaksija je prepuna mjesta za život (Arhiva)
Više o

izvanzemaljci

,

galaksija

,

planete

,

Mliječni put

O svemiru svakodnevno saznajemo sve više zanimljivih podataka, a ljudska potraga za planetom sličnom Zemlji i njegovim stanovnicima vjerojatno se nikada neće zaustaviti. Tako se dosad vjerovalo da ih je oko 17 milijardi, ali astronomi sa Sveučilišta u Aucklandu tvrde da ih je puno više od toga. Vjeruju da u našoj galaksiji postoji 100 milijardi nastanjivih planeta sličnih Zemlji.

Vjerujete li u izvanzemaljce?

Koliko smo točno mali govori nam podatak da u svemiru postoji oko 500 milijardi galaksija, što znači da u njima postoji oko 50,000,000,000,000,000,000,000 nastanjivih planeta. Bilo bi nevjerojatno pomisliti da na barem jednome od njih ne postoji neka vrsta života, no od njih idalje ni traga ni glasa, tako da ćemo morati nastaviti sumnjati.

Prijašnja brojka od 17 milijardi dolazi iz Keplerova obzervatorija, a rezultat je proučavanja 'zamračivanja' zvijezda koje se događa kada jedna zvijezda na svojoj putanji prolazi kraj druge i zamračuje njezin 'sjaj'. Što je jače zamračenje, time je planet veći. Kontinuiranim praćenjem kretnji astronomi mogu izračunati orbitu, udaljenost i temperaturu planeta.

Tom tehnikom mogu se pronaći planeti veličinom slični Zemlji koji se nalaze blizu svojoj zvijezdi, pa se prema tome topliji od našega i time nenastanjivi.

Na slične načine pronađeni su i planeti koji bi mogli biti nastanjivi, no najbliži od njih, Tau Ceti e od Zemlje je udaljen 11.9 svjetlosnih godina. Kako bi došla do njega, najbržoj svemirskoj letjelici Helios II, koja putuje 70 km/s trebala bi 51 000 godina

S obzirom da još nije pronađen način kojim bismo tako velike udaljenosti uspjeli prijeći u životnom vijeku prosječne osobe na Zemlji, možda je najbolje da se pobrinemo da Zemlja ostane u dobrom stanju i u budućnosti, jer očigledno tu i ostajemo.

Piše: Andrea Holi
31.08.2017. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno