« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
Kućni ljubimci

U morskim dubinama

Što je sve potrebno za održavanje morskog akavarija i koje su njegove prednosti

Fotografija vijesti
Više o

kućni ljubimci

,

morski akvarij

,

ribice

Morski akvarij svojim predivnim i punim bojama, umirujućim gibanjem koralja, vlasulja i riba stvara izniman ukras u domu koji će svi primjetiti i uživati u toj ‘živoj slici’ kakve često viđamo u najljepšim dokumentarnim filmovima.

Tropski morski akvariji dijele se na ‘fish only’ (sa ribama prekrasnih oblika i boja koje nisu kompatibilne sa koraljima zbog svojih prehrambenih navika) i ‘reef’ akvarije sa koraljima i tzv.’reef safe’ ribama koje zajedno tvore prelijepi koraljni greben.

Naravno, da bi ribicam pružili siguran i zdrav život i da bi akvarij zadržio svoju lijepotu, potrebna je posebna oprema.

Zbog stabilnosti parametara vode u akvariju, kvalitetnije i bolje  biološke filtracije preporuča se akvarij ne manji od 150 – 200 litara, mada postoje i nano reef akvariji za iskusnije akvariste. Ostala potrebna oprema je: termostatski reguliran grijač, cirkulacijske pumpe,‘skimmer’ pjenjač, rasvjeta i filter. 

ODRŽAVANJE MORSKOG AKVARIJAZa održavanje lijepog akvarija potrebno je redovito promatrati u kakvom su stanju ribe i koralji, da se na vrijeme reagira u slučaju bolesti i redovito testirati parametre vode. Najčešće testiramo amonijak i nitrite koji ne smiju biti mjerljivi u akvariju, pH treba biti od 8 do 8,3 i poželjan je kalcij od 390 do 430 mg na litru vode. Svakih nekoliko dana nadopunimo ishlapljelu vodu čistom destiliranom vodom. Preporuča se svakih dva tjedna usisati sa crijevom ostatke hrane, izmeta i prljavštine sa dna akvarija i kamenja te istovremeno napraviti djelomičnu izmjenu vode. Bitno je prilikom izmjene vode da se sol otapa i priprema u posebnoj posudi a nikako ne otapati sol u akvariju. Redovito brisati lampe i aluminijske reflektore iznad akvarija jer od nakupina soli i kamenca smanjuje se intezitet svijetla, jako bitan za morski akvarij. Rasvjetu je najbolje priključiti sa tajmerom, namjestiti tajmer da svijetlo gori 10 do 12 sati dnevno i lampe mjenjati svakih 6 mjeseci do godinu dana.

Piše: Piše: Krešimir Telebar
24.04.2008. 14:45:27
Novi komentar
nužno
nužno