« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 16 godina i 9 mjeseci
Kuhar savjetnik

‘U kuhanju, kao i u ljubavi, sve je dopušteno’

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX arhiva)
Više o

kuharski savjetnik

,

kulinarski savjeti

,

Lidija Kralj

Perjanica ženske kuhinje u Hrvata, Lidija Kralj, odgovorila nam je na nekoliko brzopoteznih pitanja i razriješila dilemu ‘nelogičnosti’ sjevernjačkog naglaska i mjesta življenja. Za govor je kriv Ludbreg, a za Mali Ston, gdje ima hotel Ostrea i restoran Kapetanova kuća, krivac je ljubav.

Ponosna vlasnica brojnih priznanja tvrdi kako nema novina ni emisije koje se bave gastronomijom, a da u njima nije sudjelovala te da je za njezin odabir zanimanja zaslužna majka koja joj je usadila ljubav prema kuhanju.  

Je li voće i povrće bolje držati u hladnjaku?

Voće i povrće sama berem - ne samo za sebe, nego i za svoje drage goste u restoranu. To je na bazi dnevne potrošnje, pa ih ni ne stignem pohranjivati. U hladnjak ide ono što ne može stajati vani, a to vani treba biti odgovarajući prostor koji zadovoljava sve standarde. 

Tri sastojka bez kojih ne možete zamisliti dobro jelo?

Maslinovo ulje te sve namirnice crvene i zelene boje. 

Je li prenapuhana tvrdnja da se u Hrvatskoj jede malo ribe?

Ne nije, ja kao Podravka pojedem više ribe nego svi moji Dalmatinci oko mene. Dalmatinci žude za mesom kao da su se ribe zasitili. A nema ništa ljepše od ribe i kamenice. 

Čemu dajete prednost pri osmišljavanju jela i menija?

Ponuda treba biti raznolika, u više sljedova i manjoj količini. Preferiram gostima nuditi sezonske namirnice i namirnice kraja u kojem živim. 

Važnost sezonskih namirnica u vašoj kuhinji?

Velika važnost pridaje se sezonskim namirnicama i drago mi je zbog toga. Osobno ne volim jesti nešto što nije ubrano i uzgojeno u vrijeme naše sezone. 

Možete li zamisliti svoj život bez kuhanja?

Mogu, ali Bog me gurao u te lijepe makinacije s hranom i oko nje, i zbog toga sam sretna. Volim kuhati za druge - kada vidim su gosti sretni i zadovoljni mojom hranom, sretna sam i ja. 

Gube li puno oni koji su iz prehrane izbacili meso?

Mislim da ne, to je ipak stvar pojedinca i poznajem mnogo vegetarijanaca. 

Slatko ili slano - što više preferirate jesti i kuhati?

Jednako dobro kuham i slatko i slano, ali više volim jesti slano. 

Jeste li pristalica slano-slatkih kombinacija?

Jesam, i volim katkad takve ekshibicije. Volim probati sve, pa onda ocijeniti kakvo je to jelo.  

Koja je kuhinja za vas broj 1?

Dalmatinska, odnosno mediteranska definitivno je na prvome mjestu. Ribe, školjke, maslinovo ulje, povrće, dobro vino i katkad malo mesa… 

Domaća ili egozotična kuhinja?

Domaće - uvijek. Moje geslo je: jedi i pij ono što je Bogom dano u tom kraju gdje je nađeno.
No, volim i japansku, tajlandsku i meksičku kuhinju, ali samo katkad, radi promjene u prehrani.  

Najviše zanemarene namirnice u nas?

Zdravo, ekološki uzgojene namirnice zelenog podrijetla. I ne zaboravite: bitno je da ih termički ne obradimo do kraja jer se time gubi njihova hranjiva vrijednost. 

Treba li se pri kuhanju slijepo držati recepata ili ne?

Ne! Kuharstvo je poput ljubavi, sve je dopušteno... 

Što je za vas hrana?

Hrana? Jesti onoliko koliko je potrebno za lijep život, a ne živjeti s mislima samo o hrani. Hrana je nužna za zdrav život, ali zato treba paziti što, kada i koliko jedemo. Naime, ono što unesemo u svoj organizam poslije nam određuje zdravlje, zadovoljstvo, sreću, ljubav, ljepotu... 

Je li uloga dekoracije jela prenaglašena?

Jelo mora biti malo umjetničko djelo i po ukusu i po izgledu. Da bi lijepo izgledalo, mora se dodati i malo dekoracije, ali ne pretjerivati bez smisla. Izgled i okus jela govore o tome koliko smo ljubavi i pažnje unijeli u njega, a to je jako bitno. 

Omiljeno piće?

Uvijek je to čaša dobrog crnog vina. 

Savjet za odabir pića
Pijte prema svojoj želji - ono piće koje vam najviše odgovara uz jelo koje jedete. 
Je li i kuhanje i kulinarstvo ipak svijet muškaraca?

U mojoj kuhinji ima 12 žena i 2 muškarca. To je težak posao, a kod nas se žene baš i ne žele eksponirati u tom poslu. 

Zašto ima manje žena kuharica?

Ne privlači ih kuhanje kao profesija, jer kuhaju doma svaki dan, iako slobodno mogu reći da jako puno žena zna jako malo o hrani i kuhanju, a to je nametnuo ritam života. Žena je danas preopterećena. 

Kako se nosite s čestim predrasudama da su muškarci bolji u kuhinji?

Dosta dobro se nosim s njima, iako znam puno kuhara koji lijepo kuhaju, ali pritom ne paze na druge faktore. Pritom mislim na maksimalnu iskorištenost materijala, čistoću, odnos prema namirnicama, kao i njihovo prethodno čuvanje. Ja ipak volim da žene u kuhinji budu u većini, a muškarci u manjini.  

Jeste li pobornik teorije da ljubav ide kroz želudac?

Da, ali ovisi s kime konzumirate to jelo. Kada jelo lijepo izgleda i gost se osjeća dobro, no tek kad ga proba i ono mu prija, doživi savršenstvo. A poslije - samo Bog zna... 

Američki restorani morat će uvesti na menije i kalorijsku vrijednost jela. Je li to pretjerano?

Nije ako postoji problem debljine koji je poprimio razmjere koji su zabrinjavajući u jednoj državi. 

Vaših 5 savjeta za uspješno kuhanje- Ne predajte se nikad (mislim na amatere u kuhinji)
- Kuhajte s ljubavlju ako imate kome - gost, muž, djeca, prijatelji...
- Kombinirajte naizgled nespojive namirnice
- Ako ste žena, priskrbite si dobrog i zgodnog pomagača
- I uz to popijte čašicu dobrog vina! 

Piše: Piše: Iva Ćurić
08.05.2008. 00:00:27
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    venhar hlili
    22.12.2009. 22:31
    konktaktiranje sa dekoracije.plus drushtvo
Novi komentar
nužno
nužno