« Film
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
KINOTEKA

U Kinoteci filmovi Chantal Akerman posvećeni autoričinoj majci

Ciklus filmova Chantal Akerman donosi filmove posvećene autoričinoj majci, među Novitete stižu Zlatnom palmom nagrađeni Titan Julije Ducournau i drama Nemirni Joachima Lafossea...

Annini sastanci
Annini sastanci (Arhiva)
Više o

program

,

kino Kinoteka

,

Chantal Akerman

Odnos s majkom tema je koja se sustavno provlači opusom Chantal Akerman, pa tako i u dva naslova koja će se u sklopu ciklusa gledati ovoga tjedna. Oba filma ujedno se ubrajaju među vrhunce njezina impresivna opusa. Annini sastanci govore o redateljici koja putuje Europom promovirajući svoj novi film, a pritom susreće strance, prijatelje, bivše ljubavnike, ljubavnice i vlastitu majku. Riječ je o vrlo posebnom filmu ceste, kojim je Akerman najavila okretanje narativnijem dijelu svoga opusa, a u kojem je kroz naslovni lik možda i najbolje dočarala svoju viziju filmaša_ice kao nomada.

U tjednu će se moći vidjeti i No Home Movie, dokumentarni portret Akermanine majke Natalije u njezinu domu u predgrađu Bruxellesa. Film je hvaljen zbog formalne preciznosti i intimističke teme, a zahvaljujući minucioznom prikazu Natalijine svakodnevice uspoređivan je i s remek-djelom Jeanne Dielman, čiju je naslovnu protagonisticu Akermanin i oblikovala prema majci. Prije projekcije prikazujemo film Kako razgovarati s mamom, dojmljiv i intiman filmski esej Dalije Dozet, u kojem kamera služi kao sredstvo sporazumijevanja s vlastitim roditeljem.

Vizije: Središnja oblast

Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija, a Središnja oblast Michaela Snowa spada u klasike svoga žanra. U cijelosti snimljen kamerom pričvršćenom na robotizirani tronožac, film ostavlja dojam izvanzemaljske sonde koje je sletjela na planinski vrh iznad kanadske divljine, čime Snow impresivno demonstrira moć filmskog medija da iskustvo gledanja filma transformira u hipnotičko iskustvo.

Chantal Akerman često ističe Središnju oblast kao film koji je najviše utjecao na njezinu estetiku i odnos prema mediju, a navodno ga je pogledala četiri puta zaredom. Prije projekcije Središnje oblasti prikazat ćemo njezin kratkometražni film Soba, u kojem je Snowovu tehniku primijenila na interijer vlastite sobe - inače pozornice mnogih intimnih drama.

WHW: Nina Kurtela

U suradnji s kustoskim kolektivom WHW u Kinoteci ugošćujemo Ninu Kurtelu, multimedijalnu umjetnicu čiji se rad zasniva na koreografskim i site-specific praksama. U programu nazvanom Ostaci izdržljivosti/ Raslojavanje nevidljivog Kurtela će u formi artist talka govoriti o procesima i metodologijama svog rada u odnosu na nekoliko svojih izvedbenih projekata koji obuhvaćaju različite medije i forme: film, video, instalacije, performanse i pokret. Umjetnica će se osvrnuti i na svoj istraživački proces koje djeluju u međuprostorima izvedbenog, likovnog i video izričaja.

Ulaz na program je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznice.

Noviteti: Titan i Nemirni

Na repertoar stižu dva intrigantna noviteta. Prvi je Zlatnom palmom ovjenčani Titan, priča o djevojci koja radikalno mijenja vlastiti identitet kako bi pobjegla od zločina koje je nedavno skrivila. Ova neobična kombinacija crne komedije i body horrora nastavlja se na bogatu tradiciju francuskog nadrealizma, a svojim transgresivnim i šokantnim motivima propituje temelje na kojima počivaju društvo i međuljudski odnosi. Riječ je o moćnom i vizualno impresivnom ostvarenju koje ćete dugo pamtiti.

Uzbuđenja ne nedostaje ni Nemirnima, novome filmu belgijskog redatelja Joachima Lafossea, koji kroz priču o ocu umjetniku i njegovoj obitelji pruža moćan i beskompromisan portret obitelji u krizi. Film je premijerno prikazan u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu, a uz Lafosseovu režiju hvaljeni su i impresivni glumački nastupi Leïle Bekhti i Damiena Bonnarda.

Matineja: Calamity

U sklopu programa Rendez-vous u Frankofoniji, u organizaciji Francuskog instituta, prikazat će se animirani film Calamity Rémyja Chayéa. Priča je smještena krajem 19. stoljeća u SAD, a prati djevojčicu Marthu Jane, koja preuzima vodstvo konvoja svoje obitelji u osvajanju zapadnih prostranstava. Ovaj izvrsni animirani film na repertoar nam stiže

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Chantal Akerman i Vizije pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Ciklus filmova Chantal Akerman prikazujemo u suradnji s Kraljevskim filmskim arhivom iz Belgije, agencijom Wallonie-Bruxelles International te Ambasadom Kraljevine Belgije, kojim zahvaljujemo na susretljivosti i pomoći u realizaciji programa

Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. 

18.03.2022. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno