« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Efraim Zuroff:

U Hrvatskoj traje potraga za jednim bivšim nacistom

Centar Simon Wiesenthal provjerava je li neimenovani nacist 'srednjeg ranga', koji živi u RH, bio optuživan u Titovo vrijeme

Efraim Zuroff
Efraim Zuroff (Wikipedia)
Više o

Centar Simon Wiesenthal

,

NDH

,

nacistički zločinac

,

Efraim Zuroff

,

potraga za nacistima

Ravnatelj centra "Simon Wiesenthal" u Jeruzalemu Efraim Zuroff izjavio je u intervjuu beogradskom dnevniku "Politika" od petka da je u tijeku potraga za bivšim nacistima koji slobodno žive na Balkanu te da se traga za jednim nacistom, pripadnikom NDH koji slobodno živi u Hrvatskoj.

"U tijeku je istraga protiv jednog nacista srednjeg ranga, pripadnika NDH koji živi u Hrvatskoj. Zbog prirode posla ne mogu vam ništa više od toga reći. Sada provjeravamo je li ta ličnost iz Hrvatske u vrijeme Tita bila osuđivana za svoja nedjela počinjena u NDH. Ako jest, onda neće biti moguće izvoditi je ponovno na sud. Ukoliko nije, tražit ćemo od Zagreba podizanje optužnice", objasnio je Zuroff.

Zuroff je dodao kako to nije osoba koja je živjela u Latinskoj Americi, te da čak ne može reći je li riječ o osobi muškog ili ženskog spola.

"Ako želimo utvrditi povijesnu istinu o zločinima u Drugom svjetskom ratu, onda se zaista ne može tolerirati nagađanje o žrtvama, razlika između 50 tisuća i 700 tisuća toliko je nevjerojatna da se ne može uvrstiti ni u jednu ozbiljnu povijesnu činjenicu", Efraim Zuroff o Jasenovcu

Po njegovim riječima, rasprava o broju žrtava u Jasenovcu se mora okončati. Zuroff predlaže formiranje stručne međunarodne komisije kojoj bi se na uvid pružili svi arhivski dokumenti i povijesna građa kako bi se, uz pomoć forenzičara, došlo do procjene o stvarnim razmjerama likvidacije u logoru Jasenovac.

"Aveti prošlosti", kako je rekao, neće mirovati dok god se manipulira brojem žrtava i kako vrijeme prolazi, sve je teže postići zaključak o najvećem koncentracijskom logoru na Balkanu.

"Politika se i ovdje upleće u pravdu, pa i u povijest. Zaključak bi morale priznati obe strane, i hrvatska i srpska. Tek tada počinje nužan proces liječenja", smatra Zuroff.

U Državnom odvjetništvu RH nisu se mogle dobiti nikakve pojedinosti o mogućoj istrazi uz komentar kako se ne zna na koga Zuroff u intervjuu ukazuje. (hina/metro-portal)

04.12.2009. 15:03:52
Novi komentar
nužno
nužno