« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
OČEKIVANO

Dok HUP hvali sindikati osuđuju novi ZOR

Svaka čast onima koji su glasali za ZOR jer su ozakonili neplaćanje prekovremenog rada u korist profita poslodavaca, poručio je SSSH

(Damjan Tadić/Cropix)
Više o

SSSH

,

sindikati

,

HUP

,

ZOR

Zakon o radu (ZOR) u obliku u kojem je prihvaćen u Hrvatskom saboru zadovoljavajući je za Hrvatsku udrugu poslodavaca, rekao je danas v.d. glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić komentirajući usvajanje ZOR-a.

"Oblik u kojem je ZOR prihvaćen je zadovoljavajući. I dalje ćemo se zalagati za fleksibilizaciju radnih odnosa i na tome insistirati", rekao je Jakelić i najavio da će o tome HUP nastaviti razgovore sa sindikatima.

S druge strane, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) izglasani ZOR ocjenjuje kao "izraz neoliberalnog cinizma vladajućih" jer je usklađivanje s pravnom stečevinom EU iskorišteno za daljnje obezvređivanje rada i radnika, što je u suprotnosti s duhom europske stečevine.

Posljedice će biti ugrožavanje zdravlja i sigurnosti radnika kroz fleksibilnu organizaciju radnog vremena i ucjenjivanja radnom egzistencijom kroz uzastopno zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme, smatra SSSH.

Tinta na novom ZOR-u nije se još ni osušila, a već ima najava da se poslodavci organiziraju kako bi iskoristili novi institute organizacije radnog vremena za dodatno otpuštanje radnika, tvrdi sindikat.

Svaka čast svakome od 79 zastupnika koji su glasali "za", jer su svojom "dalekovidnošću" ozakonili višegodišnju praksu neplaćanja prekovremenog rada u korist većeg profita poslodavaca, kao i tržište rada kojim će vladati "zakon jačega", kaže se u priopćenju SSSH. (hina/metro-portal)

04.12.2009. 15:43:11
Novi komentar
nužno
nužno