« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
prof. Ira Gjenero Margan:

U Hrvatskoj nema svinjske gripe

Hrvatski zavod za javno zdravstvo kaže da će se sumnja na bolest pojaviti i u nas

Fotografija vijesti
Više o

svinjska gripa

,

svinjska gripa u Hrvatskoj

U Hrvatskoj u ovom trenutku nema nikakvih novosti o svinjskoj gripi, no epidemiolozi očekuju da će se sumnja na tu bolest pojaviti i u nas, doznaje se jutros od voditeljice Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prof. Ire Gjenero Margan.

Ističe pritom kako je zdravstvena služba poduzele sve da bi je dočekala spremna.

HZJZ je na svojim internet stranicama (www.hzjz.hr) objavio sve relevantne informacije o svinjskoj gripi, pregled stanja u svijetu te preporuke za putnike i povratnike iz krajeva zahvaćenih epidemijom.

Navodi se kako u ovom trenutku nema temelja za ograničavanje prometa robe i putnika u zemlje i iz zemalja koje su zahvaćene epidemijom svinjske gripe.

"S obzirom na to da u Meksiku i SAD još uvijek traje uobičajena sezonska gripa, koja je po svemu sudeći upravo završila u Hrvatskoj, preporučuje se sve putnike u te zemlje a koji se ove sezone nisu cijepili protiv gripe, cijepiti protiv gripe uobičajenim sezonskim cjepivom", poručuju iz epidemiološke službe HZJZ-a.

Kako se svinjska gripa i upala pluća najvjerojatnije prenose kapljičnim putem bliskim kontaktom preporučuje se pridržavanje općih higijenskih mjera za sprečavanje kapljičnih infekcija. To su često pranje ruku sapunom i tekućom vodom i izbjegavanje skupova u zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi te redovito čišćenje i pranje površina.

Povratnici iz zemalja u kojima je dokazan prijenos uzročnika svinjske gripe s čovjeka na čovjeka (Meksiko i SAD) ne moraju se u ovom trenutku, ako nemaju znakova respiratorne bolesti praćene povišenom tjelesnom temperaturom, podvrgavati preventivnom zdravstvenom pregledu niti stavljati pod zdravstveni nadzor.

Ako pak u roku od sedam dana netko od putnika razvije simptome respiratorne bolesti slične gripi, poput povišene temperature, kašlja, curenja iz nosa, grlobolje, bolova u mišićima, treba ga pregledati infektolog, preporučuju iz HZJZ-a.

29.04.2009. 10:15:54
Novi komentar
nužno
nužno