« Glazba
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
NAJAVE

U ciklus Sfumato u Laubi

Ovoga puta u ciklusu Sfumato gostuje slovenski dirigent Sebastjan Vrhovnik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Lauba

,

Ciklus Sfumato

Prvim ovogodišnjim koncertom u ciklusu Sfumato Zbor HRT-a, koji će se održati u utorak 15. veljače u 20 sati u Laubi, nastavlja lijepu praksu koncertiranja uz gostujuće dirigente. Maestro Sebastjan Vrhovnik stiže iz Slovenije gdje djeluje kao izvanredni profesor zborskog dirigiranja na ljubljanskog Glazbenoj akademiji te istovremeno vodi brojne radionice zborskog muziciranja. Redoviti je član ocjenjivačkih komisija zborskih natjecanja te trenutačno vodi Komorni zbor Glazbene akademije u Ljubljani, Mješoviti pjevački zbor Glazbene matice u Ljubljani te je stalni gostujući dirigent Zbora Slovenske filharmonije. Redovito surađuje i s drugim zborovima u Sloveniji i inozemstvu.

Suradnju sa Zborom HRT-a obilježit će predstavljanje duhovnih zborskih opusa slovenskih skladatelja mlađe generacije - Damijana Močnika, Tinea Beca, Andreja Makora, Ambroža Čopija i Mateja Kastelica - koji su uglazbljivali marijanske napjeve. Među njima je i jedna praizvedba - antifona Regina caeli koju je Matej Kastelic posvetio upravo Zboru HRT-a i maestru Vrhovniku.

Drugi dio programa posvećen je zborskim skladbama iz pera najvećih majstora vokalnog izričaja romantizma:  Franza Schuberta i 

Antonína Dvořáka odnosno Leoša Janáčeka koji obradio Dvořákove Moravske duete za zbor, te nešto manje eksponiranog Josefa Gabriela Rheinbergera, skladatelja čiji opus zrcali utjecaje Brahmsa, Mendelssohna, Schumanna i Schuberta, ali i J. S. Bacha.Gosti koncerta su mladi glazbenici iz Trija Eusebius, nagrađivanog na natjecanjima Ferdo Livadić i Papandopulo - violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović  i pijanist David Vuković -

koji će izvesti dva instrumentalna intermezza: Espressioni notturne Petra Bergama i Notturno Franza Schuberta

U posljednjoj skladbi programa, Rheinbergerovoj Noći, glazbenicima, solistima, zboru i članovima Trija Eusebius, pridružuje se i violistica Hiwote Tadesse, koja, uz ostalo, djeluje u Zagrebačkoj filharmoniji.

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 50 kuna putem sustava ulaznice.hr i dva sata prije početka koncerta u Laubi. Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Popuste je moguće ostvariti kupnjom ulaznice u Laubi. Plaćanje je gotovinsko.

Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU digitalne COVID-potvrde (u elektroničkom ili pisanom obliku). Nošenje zaštitne maske je obavezno.

Utorak, 15. veljače 2022. u 20 sati

Lauba

Zbor HRT-a

Sebastjan Vrhovnik, dirigent

Trio Eusebius

Hiwote Tadesse, viola

 

Damijan Močnik: Regina caeli

Tine Bec: Ave, maris stella

Andrej Makor: Bogorodice Djevo; Ave Maria

Petar Bergamo: Espressioni notturne, klavirski trio

Matej Kastelic: Salve Regina

Ambrož Čopi: Ave, regina caelorum

Franz Schubert: An die Sonne, D. 439

Antonín Dvořák: 6 Moravskih dueta iz op. 29 & 32

(obr. za zbor: Leoš Janáček)

Franz Schubert: Notturno, klavirski trio

Josef Gabriel Rheinberger: Die Nacht

 

13.02.2022. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno