« Film
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

U četvrtak završava 3. Festival židovskog filma

Obrazovni program za učenike i završne projekcije 3. Festivala židovskog filma Zagreb

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (JFF)
Više o

Branko Lustig

,

zagreb-info

,

3. Festival židovskog filma Zagreb

,

3. JFF

Nakon što je od nedjelje u često puta i premaloj dvorani kina Europa, privukao brojne goste željne dobrih filmova, 3. Festival židovskog filma Zagreb završava sutra, u četvrtak 28. svibnja. Na programu su obrazovni program za učenike, nove projekcije igranih i dokumernatrnih filmova te filmova polaznika Festivalske filmske radionice Talent Workshop.

U kinu Europa na programu su u četvrtak, 28. svibnja, filmovi:

12:00   Žuži

13:00   Policajac 

14:30   Dječak u prugastoj pidžami + predavanje B. Lustiga o Holokaustu

17:00   Lustig

17:30   Rabbi Firer: Razlog za sumnju 

18:45   Zaboravljeni izbjeglice 

20:00   Zadnje putovanje u tišinu 

21:00   Adam je uskrsnuo 

Podsjećamo - sve projekcije su besplatne!

Pozivamo sve na edukacijski program namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, u 14:30 sati, kada će se prikazati film "Dječak u prugastoj pidžami", redatelja Marka Hermana, u produkciji Walt Disney studija. Tema filma je zabranjeno prijateljstvo osmogodišnjeg židovskog dječaka sa sinom zapovjednika logora. G. Branko Lustig, predsjednik Festivala, održat će nakon filma kratko predavanje o svojem dječjem iskustvu u najzloglasnijim logorima.

Ističemo dokumentarni film Darka Halapije o Žuži Jelinek i njezinom uzbudljivom životu u kojem se družila s Coco Chanel i Ninom Ricci, priređivala revije diljem svijeta... Kao svoje najvažnije postignuće navodi spašavanje roditelja u vrijeme holokausta, zbog čega je Steven Spielberg želio snimiti igrani film o njezinu životu.

Publika može pogledati i komediju Policajac, o ostarjelom policajcu snimljenom prema djelu Ephraima Kishona, te film Adam je uskrsnuo, Paula Schradera iz 2008. Film prati bivšega berlinskog voditelja cirkusa i mađioničara Adama Steina (Jeff Goldblum) u duševnoj bolnici za osobe koje su preživjele holokaust. Stein balansira između oštroumnosti, ludila i užasa mučen sjećanjima na poniženja koja je trpio od zapovjednika Kleina (Willem Dafoe) u koncentracijskom logoru Stelling.

Na kraju Festivala možete pogledati i filmove poalznika Talent workshop-a - festivalske filmske radionice, a stručni žiri u sastavu Filip Šovagović, Ljubo Šikić i Nataša Popović odabrat će najbolji. Odabrani mladi studenti filma i amateri iz cijele Europe na radionici su od uglednih filmskih stvaratelja, gostiju Festivala, učili tajne filmskoga zanata. Sudionici radionice dobit će i posebne plakete koje je dizajnirao priznati umjetnik Toni Franović.

Poslije večernjih projekcija filmova publika se može opustiti uz nastup DJ-a Marka Kovača  u Jazz clubu, u Gundulićevoj 11.

27.05.2009. 17:24:10
Novi komentar
nužno
nužno