« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
kazališni trg?

U četvrtak novi prosvjed za preimenovanje Trga maršala Tita

Iz inicijative 'Krug za trg' kažu da će, ne protjera li Tita hrvatska vlast, to učiniti Europa

(Neja Markičević/Cropix)
Više o

Trg maršala Tita

,

Krug za trg

,

Kazališni trg

,

Maja Runje

,

Ante Beljo

,

komunistički zločini

Građanska inicijativa "Krug za Trg", koja se zauzima za preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg, najavila je za četvrtak 10. prosinca novi prosvjed kojim traži preimenovanje tog trga i osudu svih komunističkih zločina u doba komunističke vladavine.

Maja Runje iz te građanske inicijative istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare da ne odustaju od preimenovanja Trga maršala Tita. Optimistična je glede uspjeha te inicijative, a kao dobru vijest navela je priopćenje Europske pučke stranke koja je jučer osudila promicanje komunističkih simbola u nekim zemljama članicama.

Kao primjer je navela Sloveniju zbog imenovanja ulica po Josipu Brozu Titu i odlikovanje jednog dužnosnika bivše jugoslavenske tajne službe. Izražavajući nadu da će svi trgovi u Hrvatskoj dobiti "civilizacijska imena", Runje je najavila da će - ne protjera li Tita hrvatska vlast - to učiniti Europa.

Na konferenciji za novinare osuđena je i "rehabilitacija četništva u Hrvatskoj", osobito u povodu obnove spomenika ustanku u Srbu 27. srpnja 1941. godine. Ante Beljo iz Kruga za trg predstavio je tom prilikom i svoju brošuru "Rehabilitacija četništva u RH novcem poreznih obveznika 2009./2010. godine" u kojoj je osudio obnavljanje spomenika u Srbu.

Po njegovim riječima, ove je godine u Srbu 27. srpnja održana prigodna svečanost, iako se Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj slavi 22. lipnja. Beljo je ustvrdio da je ustanak u Srbu, koji se u doba komunizma slavio kao Dan ustanka naroda Hrvatske, bio "četnički" i da o tome govore mnogi dokumenti iz tog doba.

Također je rekao da hrvatska vlast - zbog koalicije s predstavnicima Srpskoga narodnog vijeća - obnavlja taj spomenik unatoč krizi i da obnova mora biti gotova do 27. srpnja 2010.

Istaknuo je da su na području Like četnici u Drugome svjetskom ratu počinili ratni zločin, a u tome su ga poduprli predstavnici mnogih zavičajnih udruga iz Like i Ličko-senjske županije. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 14:09:32
Novi komentar
nužno
nužno