« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
DVOSTRUKO ČUDO

U Bostonu transplantirane obje ruke odjednom

Liječnici očekuje da će bolesnik povratiti osjećaj dodira za otprilike šest do devet mjeseci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.brighamandwomens.org/)
Više o

dvostruka transplantacija

,

transplantacija organa

U Bostonu su prošloga tjedna Richardu Maningu koji je ostao bez obje ruke i noge zbog sepse prije desetak godina transplatirali dvije ruke odjednom. Ruke su nabavljeje u New England Organ Bank, banci organa, u kojoj je za ovakve donacije potreban pristanak obitelji donatora bez obzira na to je li preminula osoba imala donatorsku karticu prije smrti.

Bostonska bolnica Brigham and Women's priopćila je tako da su u petak  65-godišnjaku kojemu se amputirane ruke i noge transplantirane dvije ruke u rijetkoj operaciji dvostruke transplantacije. Tim od više od 40 liječnika, medicinskih sestara i drugog medicinskog osoblja spojio je ruke Richardu Manginu tijekom 12-satne operacije prošloga tjedna.

Mangino je rekao da se postupno prilagođava novim rukama te da sada neće morati svakoga dana "izvoditi čudo" kako bi uradio jednostavne stvari poput pripreme kave i oblačenja. Njegov će oporavak trajati mjesecima a liječnici očekuju da povrati osjećaj dodira za šest do devet mjeseci uz terapiju koja mu pomaže naučiti hvatati i dizati predmete.

15.10.2011. 13:35:40
Novi komentar
nužno
nužno